(VIDEO) Četvorka u Tuzli: Pogresivni blok postavlja nove standarde

Da u politici nije sve tako crno pokazuje četvero mladih vijećnika iz Tuzlanskog gradskog vijeća. Iako dolaze iz tri različita politička subjekta, Esana, Selma, Omer i Admir odlučili su da ciljeve i ideje stave ispred stranačkog opredjeljenja, te formiraju Progresivni blok, koji, čini se, postavlja nove standarde političkog djelovanja u ovom gradu.

Od građana simpatije, a od stranačkih kolega nevjerica. Formiranje Progresivnog bloka je za ovu četvroku način da se zajednički bore za projekte, a ne za stranke. Reakcije građana, ali i stranačkih kolega su, kako kažu, samo pokazatelji da su na pravom putu.

– Građani su pozitivno reagovali, međutim, naše stranačke kolege ne znaju šta da misle o nama trenutno zbog ove inicijative i mnogi su pokušali i da nas razdvoje. Prepoznali smo našu energiju i našu ideju oko koje smo se okupili i stojimo iza toga – kaže Esana Kavazbašić Huskanović, vijećnica Platforme za progres u GV Tuzla.

Prema njihovom mišljenju, osnovna misija političara bi trebala da bude povezanost s građanima, zbog čega insistiraju na transparentnosti. Da bi građanima približili proces donošenja odluka u Tuzli, sjednice Gradskog vijeća, koje ranije nisu bile snimane, prenose na društvenim mrežama.

– Do sada uvijek se ta politika čuvala u nekakvoj tajnosti, a što god je tajno to je sumnjivo, a što je sumnjivo vjerovatno ima potencijal da nije dobro za građane – ističe Admir Čavalić, vijećnik Stranke za BiH u GV Tuzla.

Ono što ih posebno raduje jeste da se napredak i promjene osjete i kod drugih vijećnika. Takmičarski duh je, kažu, poželjan, ali cilj treba biti isključivo građanska, a ne lična dobrobit.

– Mi jesmo prvi put ovdje, ali smo pokazali da smo snaga, da nismo tu samo kao nečiji privjesak, nego stvarno da želimo da se borimo za našu lokalnu zajednicu – naglašava Selma Ćatibušić, vijećnica Platforme za progres u GV Tuzla.

Ovi mladi su formirali i građansko vijeće, a s građanima se sastaju na mjesečnom nivou da bi bili upućeniji u njihove probleme koji kasnije nađu svoje mjesto na sjednicama Gradskog vijeća. Ova vrsta komunikacije je, kako kažu, posebno značajna zbog mlađih generacija koje od politike uglavnom bježe.

– Da vide da politika nije odurno bahaćenje koje se generalno gleda, s autima od 100.000 i s ljudima koji vam nose kišobran – poručuje Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u GV Tuzla.

Od inicijativa na kojima trenutno rade izdvajaju usvajanje statuta grada, rješavanje problema aerozagađenja, te unapređenje privrede i ekonomije da bi mladima bila obezbijeđena sredina u kojoj će htjeti ostati i graditi budućnost. Nadaju se da će njihove želje za pozitivnim promjenama biti prepoznate, a da će politika, barem na lokalnom nivou, dobiti novo značenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79