Spremaju se sankcije za nepropisno odlaganja otpada

Federalno ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine predložilo je izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje su danas usvojene od strane Vlade Federacije BiH i upućene na usvajanje u Parlament Federacije BiH.

Ova inicijativa usmjerena je na značajno usklađivanje oblasti upravljanja otpadom s zakonodavstvom Evropske unije, te rješavanje nedostataka u prethodnim zakonskim regulativama.

Jedan od ključnih razloga za pokretanje ovih izmjena je nedostatak konkretnih sankcija za nepropisno odlaganje otpada, posebno kada je riječ o specifičnim kategorijama otpada poput otpadnih guma ili ulja. Osim toga, nedostajali su i precizni propisi o odlagalištima otpada, što je rezultiralo nekontroliranim odlaganjem otpada i značajnim ekološkim problemima.

Ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder naglasila je važnost novih zakonskih rješenja u kontekstu zaštite okoliša i unapređenja sistema upravljanja otpadom. Kroz nove izmjene i dopune Zakona, predviđena je detaljnija regulacija odlagališta otpada, kao i uvođenje kaznenih odredbi za nepropisno postupanje s otpadom.

Očekuje se da će novi zakonski okvir omogućiti efikasnije sankcioniranje slučajeva nepropisnog odlaganja otpada, čime će se unaprijediti zaštita okoliša i doprinijeti očuvanju prirodnih resursa u Federaciji BiH. Također, ministarstvo radi na izradi sveobuhvatnog novog Zakona o otpadu, koji će dodatno unaprijediti regulativu u ovoj oblasti.

Ovi koraci su dio šire strategije zaštite okoliša u Federaciji BiH, koja obuhvata i izradu novog Federalnog plana upravljanja otpadom. Kroz saradnju s relevantnim institucijama i nevladinim sektorom, te većim finansijskim ulaganjima u rješavanje problema otpada, očekuje se ostvarivanje konkretnih rezultata u zaštiti okoliša u Federaciji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79