Faktor
Klub SDA dao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Šta to znači?

Klub SDA dao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Šta to znači?


Zastupnici Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine podnijeli su prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji bi uveo nova pravila za glasanje osoba koje su zbog ratnih dejstava promijenile mjesto stanovanja.

Prema prijedlogu SDA, osobe koje su imale prebivalište u drugoj općini 1991. godine, a koje su zbog rata promijenile prebivalište unutar BiH, imale bi pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasale lično ili u odsustvu za općinu u kojoj su živjele 1991. godine, bez obzira na trenutno prebivalište.

Ova izmjena bi omogućila protjeranim osobama da glasaju u općinama iz kojih su bili protjerani tokom rata.

Prema prijedlogu, birači bi imali pravo da biraju hoće li glasati u općini trenutnog prebivališta ili u općini prebivališta iz 1991. godine, uz obavezu dostavljanja dokaza o prebivalištu iz 1991. godine prilikom prijave u birački spisak.

Drugi prijedlog izmjena Izbornog zakona podnio je zastupnik Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Prema ovom prijedlogu, u svakom općinskom i gradskom vijeću, te u skupštinama općina, gradova i Brčko distrikta BiH, biće zagarantovano najmanje jedno mjesto za predstavnike Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih, ukoliko postoji najmanje jedan kandidat iz tih grupa na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Ovi prijedlozi izmjena Izbornog zakona imaju za cilj osigurati veća prava za osobe raseljene tokom rata, kao i osigurati zastupljenost svih konstitutivnih naroda i Ostalih u lokalnim tijelima vlasti širom Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija