U Sarajevu je magla, a na Trebeviću sunčano i vedro

U Sarajevu je magla, a na Trebeviću sunčano i vedro


Glavni grad Bosne i Hercegovine u novu radnu sedmicu ušao je okovan maglom i smogom, a u isto vrijeme na Trebeviću je sunčano i vedro vrijeme.

Naravno, ništa tu nije novo, svake godine u ova doba, a nekad i ranije, Sarajevo živi dvije stvarnosti. Jednu u urbanom dijelu sa sivim omotačem, a drugu samo desetak minuta od grada, gdje nešto viša nadmorska visina čini toliko važnu razliku.

“Komparacija između Trebevića i Sarajeva jutros! U Sarajevu je mrak i smog, a samo 10 minuta od centra grada biser Sarajeva – Trebević okupan je suncem i dišemo punim plućima”, samo je jedna od objava na društvenim mrežama.

Stanovnici Sarajeva žive u jednom od najzagađenijih gradova u Evropi, a nekim danima, kako pokazuju mjerenja, i u svijetu. Posljednjih godina, prema podacima portala AirVisual, glavni grad naše zemlje proglašavan je i najzagađenijim gradom u svijetu.

U raznim studijama koje su rađene posljednjih godina kao uzroci zagađenja, očekivano, navedeni su način grijanja domaćinstava, saobraćaj, nepovoljan geografski položaj Sarajeva te nedostatak političke volje i znanja. Negativan utjecaj zagađenja na zdravlje građana zaslužuje posebnu pažnju.

Dok građani čekaju neke bolje dane, nadohvat ruke im je Trebević, prirodna oaza i svojevrsni veliki gradski park.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija