Piromani su se ponovo aktivirali: Ko i zašto pali vozila u Sarajevu?

Piromani su se ponovo aktivirali: Ko i zašto pali vozila u Sarajevu?


Piromani su se ponovo aktivirali u Sarajevu i prava je sreća da nije bilo ljudskih žrtava. S druge strane, pričinjena je velika materijalna šteta.

Samo u prve tri sedmice decembra u najmanje tri navrata su zabilježene najmjerne paljevine.
Planuli kamioni

U ulici Tvornička na Ilidži 21. decembra u 3.55 sati izbio je požar na teretnom vozilu IVECO. Požar se proširio i na teretno vozilo MAN koje se nalazilo parkirano u neposrednoj blizini piše RadioSarajevo.

Pošteđene nisu bile ni javne ličnosti. Tako je 16. decembra u sarajevskom naselju Dolac-Malta izgorio automobil koji je u vlasništvu Zorana Blagojevića, savjetnika federalnog premijera Fadila Novalića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Najveća šteta pričinjena je u požaru koji je 5. decembra izbio malo prije ponoći u sarajevskom naselju Dobrinja. Jedno vozilo je tada namjerno zapaljeno, nakon čega se vatra proširila na još pet automobila koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

Policija je još u toku noći uspjela uhvatiti osobu za koju se sumnja da je zapalila Golfa. Kako je ranije objavio portal Radiosarajevo.ba, navodno je riječ o Selmi Ratković.

Iako zvanično niko ne želi govoriti o motivima namjernih paljevina, saznajemo da iza ovakvih slučajeva stoje, uglavnom, neraščišćeni računi.

“Osim neraščišćenih računa, paljevinom vozila se vlasniku može poslati i određena poruka, odnosno upozorenje. Paljevina vozila je i metoda koju koriste krimogene osobe pa i ozbiljne kriminalne organizacije. Problem kod paljevina je i taj što oštećena lica, nerijetko, ne žele sarađivati s istražiteljima, pa je otežan posao i policiji”, pojasnio nam je naš izvor iz policije.

Šta kaže statistika

U Sarajevu jutro opet zapaljen automobil

Prema zvaničnim podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tokom mjeseca novembra na podruĉju bh. prijestolnice registrovano je 10 požara, što je 13 slučajeva manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ako je suditi po statističkim pokazateljima, građani imaju razloga za zabrinutost, jer je čak sedam požara izazvano namjerno.

U preostala tri slučaja, jedan požar je izbio zbog tehničkih nedostatka, dok uzroci dva požara spadaju u kategoriju “ostalih”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija