Oglasio se dekan Pašić: Privatni univerzitet ga optužio da nije omogućio akreditaciju jer je rektor Srbin

Oglasio se dekan Pašić: Privatni univerzitet ga optužio da nije omogućio akreditaciju jer je rektor Srbin


Tuzlanski profesor Vedad Pašić reagovao je nakon što se njegovo ime našlo u krivičnoj prijavi koju je Tužilaštvu BiH uputio rektor Evropskog univerzita Kallos.

Naime, Evropski univerzitet Kallos iz Tuzle duži vremenski period djeluje bez akreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, a uz tvrdnje da im se ovakva dozvola namjerno ne izdaje, rektor te visokoškolske ustanove Kemal Brkić uputio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv nekoliko osoba.

Među njima se, kako je to zvanično navedeno u krivičnoj prijavi, našlo i ime tuzlanskog profesora Vedada Pašića pod funkcijom, kako piše u dokumentu, predsjednika Savjeta za visoko obrazovanje TK.

Rektor tvrdi da Kallos nije dobio akreditaciju zbog pitanja nacionalnosti: “Problem jer je Srbin?”

Pašić je na to reagovao, istaknuvši da nije predsjednik tog tijela, kao i da nema nikakve veze s procesom izdavanja akreditacije Kallosu.

“Prije svega, izričito demantujem navod da sam ja predsjednik nekog ‘savjeta za visoko obrazovanje’, jer on, koliko sam upoznat, uopće na području Tuzlanskog kantona ne postoji, iako za to postoji zakonska legislativa. Možda su gospoda iz Evropskog univerziteta Kallos Tuzla to pomiješala s mojim članstvom u Kantonalnom savjetu za nauku i tehnologiju, na čije me je čelo, u svojstvu predsjednika svojom odlukom imenovala Vlada TK 6. jula 2021. godine”, kazao je Pašić.

Pašić je dalje nastavio da bez obzira na insinuacije i implikacije iz Evropskog univerziteta Kallos Tuzla, njegovo članstvo u Kantonalnom savjetu za nauku i tehnologiju nema nikakvog utjecaja ili nadležnosti nad procesom akreditacije neke visokoškolske ustanove.

“Nadležnosti Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju jasno su definisane članom 22. Zakona o naučnoistraživačkom radu Tuzlankog kantona te ni na kakav način ne obuhvataju proces akreditacije visokoškolskih ustanova”, naveo je Pašić, koji ostale navode iz krivične prijave protiv njega nije želio komentarisati, smatrajući ih “konstrukcijama bujne mašte”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija