Rusi ponovo tvrde da je Zelenski pobjegao iz Ukrajine: Navodno se krije u Poljskoj?

Rusi ponovo tvrde da je Zelenski pobjegao iz Ukrajine: Navodno se krije u Poljskoj?


Predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin tvrdi da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nalazi u Poljskoj.

“Zelenski je napustio Ukrajinu. Članovi ukrajinskog parlamenta rekli su da ne mogu doći do njega u Lavovu. On je sada u Poljskoj”, napisao je Volodin, a prenosi Interfax.

Volodin je i 26. veljače rekao da je Zelenski napustio Kijev i da je u Kavovu. Tvrdio je da su video zapisi koje je Zelenski objavljivao iz Kijeva snimljeni unaprijed.

Iste tvrdnje o tome da je predsjednik Ukrajine napustio državu, prije nego su dospjele na naše govorno područje, širile su se u drugim zemljama, piše Raskrinkavanje.

Zelenski se, naime, obratio naciji u govoru koji je održao u večernjim satima 24.2.2022. Transkript i video cijelog govora dostupni su na zvaničnoj stranici predsjednika Ukrajine. Isječci govora mogu se pronaći i na YouTube kanalu novinske agencije Reuters.

Zelenski se u svom obraćanju osvrnuo na i netačne tvrdnje da je napustio Ukrajinu. Dio njegovog govora u kojem je demantovao ove navode prenio je, između ostalih, Business Insider:

Iskoristio je priliku da razbije glasine da je pobjegao iz Kijeva, te da je njegova porodica napustila zemlju.

“Ostajem u glavnom gradu, ostajem sa svojim narodom. Tokom dana sam održao desetine međunarodnih razgovora, direktno upravljao našom zemljom. I ostat ću u glavnom gradu”, rekao je on.

“Moja porodica je također u Ukrajini. Moja djeca su također u Ukrajini. Moja porodica nije izdajica. Oni su građani Ukrajine. Ali ja nemam pravo da kažem gdje su oni sada.”

Pored toga, sama činjenica da je 24.2. održao govor u Kijevu opovrgava navode da je taj dan napustio zemlju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija