(FOTO) Radnici UIO i danas protestuju: Na granicama ipak nema većih zadržavanja zbog štrajka

(FOTO) Radnici UIO i danas protestuju: Na granicama ipak nema većih zadržavanja zbog štrajka


Radnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne u Hercegovine i danas su štrajkovali. Kako su najavli, njihov štrajk trajao je od 12 do 14 časova i tako će biti svakog dana do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Ekipa N1 vrijeme štrajka provela je na Graničnom prelazu Gradiška. Iako bi se, zbog štrajka, mogle očekivati veće gužve i značajnija čekanja na prelazak granice, to danas nije bio slučaj.

Radnici Granične policije kažu kako se promet i danas odvija normalno i bez dužih čekanja.

Dvočasovni štajk ranika UIO ogleda se u kontroli sadržaja svakog automobila i teretnjaka koji prelazi granicu. U redovnim okolnostima to se, posebno za privatne automobile, radi po procjeni službenika. U vrijeme štrajka to nije slučaj, pa su na granici kratko zadržani putnici koji su se zatekli u privatnim automobilima kako bi pokazali sadržaj gepeka vozila kojim putuju.

Detaljniju kontrolu u periodu štrajka značajnije su, možda, osjetili vozači kamiona kojima je takav način rada službenika UIO dodatno produžio čekanje na granici i eventualno stvorio dodatni problem u isporuci robe i trci s vremenom.

Radnici Uprave štrajkom traže ispunjenje zahtjeva koje su predstavili i juče:

1. Hitno usvajanje Budžeta institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine;

2. Izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog Zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO;

3. Usvajanje potrebnih odluka od strane Savjeta ministara BiH kako bi svi zapsoleni u UIO imali ista prava, što sada nije slučaj;

4. Ulazak u postupak donošenja Kolektivnog ugovora.

Osnovni je zahtjev za povećanje ličnih primanja zaposlenih koji se nisu mijenjali od 2008. godine uprkos konstantnom povećanju naplate indirektnih poreza.

Protest službenika UIO: Očekuju se duža zadržavanja roba na granicama zbog štrajka

“Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije: inspektor u Sektoru za poreze u UIO – stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998,00 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500,00 KM na više”, saopšio je uz ostali Sindikat zaposlenih u UIO Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija