Iz Ureda EU odgovorili Čoviću: Ne može biti nikakvih preduslova ili opstrukcija

Iz Ureda EU su danas komentirali najavu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića o tome da će Hrvati u BiH pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH. „U skladu sa izbornim okvirom BiH, Opći izbori 2022. godine zakazani su za 2. oktobar i očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da sarađuju u dobroj namjeri kako bi osigurali pravovremeno finansiranje predstojećih izbora, te da djeluju sa punom posvećenosti integritetu i transparentnosti izbornog procesa.

Ured EU u BiH izražava žaljenje što politički lideri u Bosni i Hercegovini, uprkos naporima na facilitaciji EU i SAD-a, nisu uspjeli reformisati Ustav i Izborni zakon, u skladu s ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. U nedostatku dogovorenog sporazuma o ustavnoj i izbornoj reformi, i dalje je na snazi zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i prethodni opći izbori.

Sada je od najveće važnosti da pošteni, slobodni i inkluzivni izbori budu nesmetano organizovani, kako je zakazano, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo da glasaju. Ovo je ključni demokratski uslov u skladu sa Ustavom. Ne može biti nikakvih preduslova ili opstrukcija.

Bilo kakvi jednostrani koraci koji dovode u pitanje jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neprihvatljivi i ugrožavaju budućnost zemlje u EU. Pitanja o kojima postoje neslaganja treba rješavati konstruktivnim dijalogom, saopćeno je iz Ureda EU u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79