Ne eksperimentišite s našom djecom i nastavnicima u svrhu kampanje!

Ne eksperimentišite s našom djecom i nastavnicima u svrhu kampanje!


Ne eksperimentišite s našom djecom i nastavnicima u svrhu kampanje!

Ekspertna Vlada KS-a i NiPotizam Atmosfera u sarajevskim školama je došla do vrhunca.

Nastavnici samo nekoliko dana pred početak nove školske godine ne znaju odakle da krenu i šta da rade. Jedna od nastavnica ukratko je objasnila u kakvim uslovima se radi u većini škola u KS-u. U kakvom haosu se dočekuje nova školska godina piše Crna-Hronika.

NiPotizam je najunosniji posao u Sarajevu! U programu i kampanjama hvale se kako podržavaju članove šehidskih porodica, boračke populacije, najboljih i najkvalitetnijih kadrova, nosioca priznanja povelja, zlatna značka UNSA, a u stvarnosti i praksi iste zaobilaze. Šta su radili u posljednje vrijeme?

-Zapošljavanje podobnog kadra, a ne stručnog i kvalitetnog da rade kao asistenti u inkluzivnim školma. Nametanje stranačkog kadra u rukovodstva škola, javnih ustanova, primjer koji potresa i dobro javnosti poznata afera u OŠ “Avdo Smailović” Sarajevo. Nakon šest godina pripreme za kurikularnu reformu, Ministarstvo u 5 do 12 najavljuje da realizacija počinje 1.9.2022.godine.

Ko još pita nastavnike za bilo šta? Nova školska godina, nove muke

-Kažu da su usvojeni kurikulumi, a na web stranici tj. platformi se ne može pristupiti. – 19.8.2022. su školama dostavili program obuke stručnog usavršavanja nastavnog kadra za reformu koja je smiješna i na kraju mandata resorne ministrice, te se nastavnici pitaju: zašto ministrica stručnjacima u Ministarstvu i Institutu, koji imaju više od 500 KM veće plate od učitelja, kao i onima koji su radili u komisijima i ekspertnim tijelima u okviru revolucionarne reforme koju ministrica najavljuje od septembra, ne naredi da napišu sve nove jednobrazne nastavne pripreme za 1. i 5. razred po predmetima, shodno kurikularnim dokumentima a nakon toga ih ministrica podijeli u elektronskoj formi kao urnek svim učiteljima. Ipak su imenovani kao eksperti i dobro plaćeni. Hvale se projektima STEAM i TABLA, a to je kao da se na moru kupate u lavoru. Kažu, donijeće se odluka o početku primjene kurikuluma, neprovodivog termina kojeg u zakonima o obrazovanju nema.

Kažu, paralelno se uspostavlja Institut. A teba znati da je Institut ustanova paralelnog sistema, osnovan na neustavnoj sjednici Skupštine KS-a, mračno osjenčen netransparentnim zapošljavanjem stranačkih ljubimaca sumnjivog kvaliteta bez realnog kapaciteta za bilo šta osim da bude sebi svrha, napisala je nastavnica sarajevske osnovne škole. I Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja je reagovao na najavljenu kurikularnu reformu uputivši zahtjev za dostavljanje dokumenata Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS-a.

– Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a je putem društvenih mreža i sredstava informisanja došao do informacija kako će se od septembra provoditi novi način nastave, tj. početi primjena predmetnih kurikuluma u učionicama u osnovnim i srednjim školama u KS-u. S obzirom da ovaj Sindikat ne raspolaže preciznim informacijama o kakvim reformama se tačno radi, ovim putem tražimo da nam, što prije, dostavite kurikularne dokumente i sve ono što će se promijeniti u procesu izvođenja nastave u osnovnim školama na području KS-a, naveli su u Zahtjevu iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a. Nastavnici još ne znaju ni po kojim udžbenicima će raditi, a nastava samo što nije počela. – Onda će se hvaliti kako su oni proveli reformu, a reforme provodimo mi.

Institut prima nove radnike: “Jedino što rade je zapošljavanje ali samo podobnih”

Oni koje niko ništa ne pita. Oni koji pokušavaju iz svake situacije izvući najbolje za našu djecu, rekla je jedna nastavnica. Iz Sindikata su najavili da će zaštiti svoje članove, odnosno da se ne smije desiti da prosvjetni radnici imaju više posla, a da plaća ostane ista. Djeca se još uvijek drže daleko od svega, ali za nekoliko dana će “upasti” u ovo blato i mulj. Njih ne štiti niko.

Za njih odgovore ne traži niko. A oni koji bi trebali o tome misliti, koji su za to plaćeni, očito se bave predizbornom kampanjom. Djeca su u drugom, trećem ili da se ne lažemo nijednom planu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija