Isti likovi se vrte svake dvije godine: Razlika je samo u pozicijama i većim platama

Isti likovi se vrte svake dvije godine: Razlika je samo u pozicijama i većim platama


Isti likovi se vrte svake dvije godine

Razlika je samo u pozicijama

Koliko je fotelja našim političarima draga dokazuju izborne liste. Na listama je veliki je broj onih koji već sjede na jednoj, a streme ka novoj fotelji. Samo ne daj Bože bez vlasti ostati pa morati nešto raditi. I uglavnom su ovi sa vlasti ponovo na vrhu listi, odnosno imaju najveće šanse da osvoje mandate. Zastupnici u kantonalnim skupštinama, ministri, gradonačelnici, načelnici u utrci su za nove pozicije, ali sa prednošću od minimalno dva kruga u odnosu na “nove snage”. Jer dosadašnje funkcije su im dale mogućnost da utječu na glasače, asfaltiraju neke ulice, naprave stepeništa, rekonstruišu vrtić, finansijski podrže brojna udruženja… piše Crna-Hronika

Provjereni kadrovi

Pa je tako vrlo zanimljivo da je nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo SDP-a gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić koja je funkciju gradonačelnice preuzela u aprilu 2021. Mnogi smatraju da je cilj njene kandidature privući što veći broj glasača, a da se ona neće odreći funkcije koju trenutno obavlja. Mjesto će prepustiti nekom drugom. Na drugom mjestu SDP-ove liste je Adnan Šteta, aktuelni ministar saobraćaja KS-a, a na trećem mjestu Davor Čičić, aktuelni ministar finansija KS-a. Cilj je osigurati fotelje za provjerene kadrove, jer i ako ne budu na ministarskoj funkciji nakon formiranja nove Vlade, velike su šanse da ostanu barem u zastupničkim foteljama. Zanimljivo je da je jedan od najagilnijih, najglasnijih SDP-ovaca federalni parlamentarac Irfan Čengić tek na 10. poziciji na listi za Skupštinu KS-a.

Slična situacija je i sa SDA. Nosilac liste za Kanton Sarajevo je Mahir Dević, zastupnik u Skupštini KS-a, a na drugom mjestu je Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. S obzirom da joj je preostalo još duže od godinu dana mandata na čelu najveće zdravstvene ustanove u KS-u mnogi pretpostavljaju da je i ona na listi zbog svoje “popularnosti”, da privuče glasove, a da će svoj mandat prepustiti 11. na listi Enri Suljić, uposlenoj na KCUS-u, Medicinskom fakultetu, te prvoj saradnici prof. Izetbegović. Zanimljivo je da se na listi nalazi i ove godine Smiljana Viteškić, višegodišnja zastupnica što u Općinskom vijeću Ilidža, što u Skupštini KS-a, poznata po neznatnom broju inicijativa, rasprava, pitanja.

NiP je Kanton Sarajevo malo ostavio po strani, pa su najpopularnije osobe kandidati za druge nivoe vlasti. Predsjednik NiP-a, Elmedin Konaković predvodi listu za izbornu jedinicu 11 (Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo) za Parlament FBiH. Na ovoj listi se na drugom mjestu nalazi zastupnica u Skupštini KS-a Amra Junuzović-Kaljić, a na trećem zastupnik Amel Mekić.

Za izbornu jedinicu 7 (Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Trnovo, Pale, Foča, Goražde) za Parlament FBiH listu predvodi Adnan Delić, aktuelni ministar privrede KS-a. Izbornu jedinicu 6 (Kakanj, Vareš, Olovo, Breza, Visoko) za Parlament FBiH ispred Naroda i pravde predvodi ministar u Vladi Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović. Listu NiP-a za državni parlament u izbornoj jedinici 3 koja obuhvata Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton predvodi Denis Zvizdić.

Dva nosioca listi istakli su kandiddaturu za premijera KS, a to su Semir Efendić (S BiH) i Edin Forto (NS). Forto je aktuelni premijer koji nakon izbora “ostaje bez posla” a s druge strane predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić je otvoreno poručio kako ga zanima pozicija premijera, te da vjeruje da je to moguće i ostvariti. Efendić kao pobjednik izbora za Skupštinu KS-a 2018. (sa osvojenih preko 30.000 glasova) računa na te glasače, ali i na jaku bazu iz Novog Grada, najmnogoljudnije općine u BiH. Osvajanjem nekoliko mandata, što je sasvim realno očekivati SBiH bi mogla postati poželjan koalicioni partner.
Iako nije kandidat ni na jednoj listi, a član je NES-a Ibrahim Hadžibajrić se također nada premijerskoj funkciji, bar to poručuje sa plakata “Premijer”.

Kompenzacijske liste

Kompenzacijske liste su opet pokazale da su određeni kadrovi vječno zaštićeni i poželjni na funkcijama. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nosilac je kompenzacijske liste te stranke za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Podsjećamo, Nikšić je i u aktualni saziv Predstavničkog doma PS BiH ušao sa kompenzacijske liste.

Sabina Ćudić nosi kompenzacijsku listu Naše stranke za Predstavnički dom PS BiH. Na drugom je mjestu Predrag Kojović, bivši predsjednik NS-a. Ćudićeva je, podsjećamo, nosilac državne liste i iz izborne jedinice koja obuhvata Kanton Sarajevo i BPK Goražde.
Safet Kešo nosi kompenzacijsku listu SDA iako je drugi na listi za Zastupnički/Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Izborna jedinica 3 iz FBiH( Bosansko-Podrinjski kanton i KS). Na drugom mjestu kompenzacijske liste je aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Kompenzacijsku listu SBB-a za Parlament FBiH nosi Šemsudin Kavazović, inače brat aktualnog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Na drugom mjestu je Sanela Prašović-Gadžo, aktualna zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.
Inače, kompenzacijske liste su ključne za raspodjelu mandata. Koriste ih stranke u onim izbornim jedinicama u kojima su prešle izborni prag, ali u kojima nisu dobile redovni mandat. Glasovi određene stranke saberu se po entitetima te se mandat daje onome ko je na ovoj listi piše Crna-Hronika


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija