CIK donio Naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje

CIK donio Naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje, za određena biračka mjesta i za različite nivoe vlasti.

Iz CIK-a su naveli da će Odluka o prvoj izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine biti objavljena na web stranici CIK-a www.izbori.ba , i smatraće se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

“Centralna izborna komisija BiH je danas razmatrala zahtjeve za ponovno brojanje glasova i u vezi s tim je odlučila da će, u nekim slučajevima po službenoj dužnosti a u nekim slučajevima po zahtjevu, donijeti Naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje”, saopštili su iz CIK-a.

Odbijeno je više zahtjeva političkih subjekata i kandidata za ponovnim brojanjem glasova.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, uvažena je žalba SDP BiH i treći kompenzacijski mandat Esme Hasanbašić, bošnjakinje, za Parlament FBiH se dodjeljuje Senadu Subašiću, bošnjaku iz iste stranke.

Povodom žalbe SDP-a donesena je odluka o izmjeni prve odluke o dodjeli kompenzacionih mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Prema ovoj odluci kompenzacioni mandat kandidata SNSD-a Mare Granule dodjeljuje se kandidatu iste stranke Ani Ljubojević, kompenzacioni mandat kandidata PDP-a Marine Blagojević dodjeljuje se kandidatu iste stranke Ani Čekić, kompenzacioni mandat Borana Bosančića iz DEMOS-a dodjeljuje se kandidatu iste stranke Suzani Gašić, dok se kompenzacioni mandat kandidata Pokreta za državu Amine Kavazović dodjeljuje Andrei Gajić.

Član CIK-a Ahmet Šantić objasnio je da je ova odluka donesena kako bi se ispoštovao princip da sva tri konstitutivna naroda imaju po četiri kompenzaciona mandata u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, te istakao da će se u narednom periodu rješavati i pitanje kompenzacionih mandata u Parlamentu FBiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija