Trgovci ne smiju prodavati pelet za više od 561,60 KM po toni u svim pakovanjima!

Trgovci ne smiju prodavati pelet za više od 561,60 KM po toni u svim pakovanjima!


Odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet stupila je danas na snagu.

Kako proizvođači peleta varaju građane: “Od danas peleta nema na stanju?”

Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet. Za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije. Stoga su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od danas najavili usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH. Ova odluka Vlade Federacije BiH objavljena je jučer u Službenim novinama Federacije BiH, a stupila je na snagu danas, 12.11.2022. godine, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj. S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini.

Drvosječa: Odluka Vlade FBiH o cijeni peleta će napraviti haos, obustavit će se proizvodnja



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija