Zbog nemogućnosti nabavke peleta studenti primorani na online nastavu

Zbog nemogućnosti nabavke peleta studenti primorani na online nastavu


Rast cijene peleta uzrokovao je poništavanje javnih nabavki, zbog čega se Univerzitet u Bihaću susreo s problemom grijanja te su bili primorani prijeći na online nastavu.

– Ključni moment bio je, otprilike, prije dvije godine, kada je Univerzitet ostao bez Upravnog odbora. Kada članovi Upravnog odbora nisu imenovani, meni su, kao rektoru, vezane ruke. Skupština Unsko-sanskog kantona nije uspjela imenovati članove Upravnog odbora – kazao je za “Avaz“ Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću

Odgođeno plaćanje

Kako nam je pojasnio, njegove ovlasti su da može raspisati javni poziv za nabavku u vrijednosti do maksimalno 20.000 KM.

– U situaciji kada su naše potrebe za peletom, prema iskustvima iz prošlih godina, oko 250 tona, s cijenama prije zabrane izvoza peleta, kao Univerzitet nismo mogli raspisati poziv – istakao je on.

Naveo je i to da su zbog toga nabavke usitnjene.

– Jave se tri do četiri potencijalna ponuđača, nakon čega se pristupa odabiru. Slijedi žalbeni rok od pet dana, gdje sve prođe bez žalbi. Ali onda odustane prvi izbor, zatim drugorangirani, i tako dalje, zbog divljanja cijena. Njima je lakše prodati pelet za novac koji će dobiti odmah, a ne na ugovore s odgođenim plaćanjem, kakav je slučaj kod nas – istakao je Islamović.

Kazao je i da je Zakon o visokom obrazovanju USK u suprotnosti s državnim zakonom.
Ključne odredbe

– Naš kantonalni zakon Skupština je nesvjesno koncipirala, a u nekim ključnim odredbama je protivan državnom zakonu. Upravni odbor, odredbama državnog zakona, koncipiran je tako da dvije trećine članova bira akademska zajednica putem javnog konkursa, a jednu trećinu bira osnivač, tačnije Skupština – istakao je Islamović.

U USK je slučaj da Skupština bira šest, a akademska zajednica tri predstavnika u Upravnom odboru.

– Ta činjenica nas je dovela da mi ovisimo o politici. U tri pokušaja Skupština nije uspjela oformiti Upravni odbor te zbog toga mi radimo bez njega – zaključio je Islamović.
Bez poteškoća

Problema s grijanjem nemaju univerziteti u Zenici i Tuzli.

– Univerzitet u Zenici snabdijeva se toplotnom energijom od gradske distributivne mreže, tačnije iz kotla urađenog prije godinu. Kompletan sistem se nalazi na daljinskom sistemu zagrijavanja grada Zenica, tako da mi nismo imali sličnih problema – naveo je Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

I Univerzitet u Tuzli je priključen na centralno grijanje, tako da sve ide nesmetano i bez poteškoća, kazali su nam iz ureda rektora Univerziteta u Tuzli.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija