U Narodnom pozorištu Sarajevo održan Naučni skup i izložba o temi „ 9. januar – Put u genocid“

U Narodnom pozorištu Sarajevo održan Naučni skup i izložba o temi „ 9. januar – Put u genocid“


“9. januar -Put u genocid”

U RS-u se slavi projekat nastao na temeljima genocida, masovnih zločina, grobnica, agresije

U Narodnom pozorištu Sarajevo održan je Naučni skup i izložba o temi „ 9. januar – Put u genocid“ , u organizaciji Arhiva Federacije BiH.

Hajrudin Ćuprija, vd direktor Arhiva Federacije BiH naveo je da se ove godine neustavno obilježavanje 9. januara iz Banja Luke seli u predgrađe Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, i pored upozorenja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je naglasio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. S tim u vezi Arhiv Federacije je pokrenuo naučni projekat: „9. januar – Put u genocid“ piše Crna-Hronika

– Jedan od ciljeva projekta jeste da damo doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bosanskohercegovačke prošlosti, te da prezentiramo javnosti posljedice koji je proizveo 9. januar, a to su: agresija na BiH, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora – naveo je Ćuprija naglasivši da ignorisanje obilježavanja 9. januara, dana kojim je trasiran genocid nad Bošnjacima u BiH više nije dopušteno.

Fadil Novalić, premijer FBiH je naglasio da su istina i pravda naši temelji.

– Nažalost neprijatelji BiH i danas pokušavaju prekrojiti ono što se ne može prekrojiti, a posebno ne može nekakvim defilemima, proslavama neustavnih praznika. Šta slave danas u drugom entitetu? Projekat nastao na temeljima genocida, masovnih zločina, grobnica, agresije. Mi jako dobro znamo šta su ciljevi farse koji u sklopu tog projekta gledamo svakog 9. januara na ulicama drugog entiteta. To su isti Karadžićevi strateški ciljevi 1992. koji su bili kamen temeljac genocida. Mi moramo danas biti budniji više nego ikad, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH je naglasio da svi trebaju pogledati istini u oči i okrenuti novu stranicu u BiH i regionu.

– Danas iskazujemo i solidarnost i sa pravednom borbom u Ukrajini protiv brutalne ruske agresije. Mi pripadamo slobodnom i demokratskom dijelu svijeta. Odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu. To nije ogledalo države BiH. To je još jedan kamen u mozaiku destruktivne entitetke politike RS-a. Na kraju ako bi danas trebali reći dvije ključne riječi sa ovog naučnog skupa onda su to istina i budućnost. Te dvije riječi su nerazdvojno povezane jer bez istine nema bolje budućnosti, rekao je Bećirović.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH je na naučnom skupu “Put u genocid” rekao da se deveti januar 1992. godine ne može posmatrati izvan dva konteksta, pravnog i političkog, koji se sjedinjuju u ideji o genocidnoj namjeri velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini.

– Put u genocid upravo je jedinstvo pokušaja podrivanja ustavnopravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i pokušaja potpunog istrebljenja Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji ne pripadaju srpskom narodu, sa većine teritorije Bosne i Hercegovine. Iskoristit ću priliku da se ukratko osvrnem na politički cilj onoga što je proklamovano kroz dekalaraciju o proglašenju takozvane Republike srpskog naroda u Bosne i Hercegovine.

Iako je ta deklaracija o proglašenju, čak i u tom trenutku bila pravno ništavan dokument, koji nije uspio sprječiti legalne organe Republike Bosne i Hercegovine u raspisivanju referenduma o nezavisnosti, ona ima politički značaj, upravo sa aspekta političkog cilja koji nije realiziran, čak ni uz upotrebu genocidnog nasilja.Naime, takozvana Skupština srpskog naroda je 9.januara 1992. u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica. Svima nam je poznato da izjašnjavanje ove nelegalne i protivustavne skupštine nije dobilo nikakvu međunarodnu podršku, te da su se građani Bosne i Hercegovina na referendumu izjasnili za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, primjene genocidno nasilje.

Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet je 9.januara, ali nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji. Kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju godišnjicu 9.januara one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije. RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Srbije. Ipak, svjedoci smo da nastavljači genocidne politike, njegujući ono što je duh 9.januara, a njegov duh nije ništa drugo nego zločin, danas ponovo paradiraju i nastoje poslati poruku kako nisu odustali od toga da otmu dio Bosne i Hercegovine.

Način na koji to rade i mjesto na kojem to rade ne dozvoljavaju mi da se složim sa ocjenama pojedinih nivoa vlasti i odgovornih lica koja tvrde da takvi događaju ne ugrožavaju sigurnosnu situaciju. Zadovoljavajuća sigurnosna situacija nije izraz odustva borbenih dejstava, nego ukupnog političkog i društvenog ambijenta koji je daleko od zadovljavajućeg, pa stoga koristim i ovu priliku da pozovem na oprez kada je riječ o ocjenjivanju sigurnosne situacije.

Cilj devetojanuarskog paradiranja od strane vlasti manjeg bh. entiteta je evociranje uspomena na činjenjenje genocida sa čim se ponose, zastrašivanje naroda, ali i vlastito podizanje cijene prije svega kod stranaca, koji su uvijek u takvim i sličnim prilikama, spremni dotrčati do nas koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu, bez razlike ko je u tome trenutku vlast, i to uvijek sa istim pitanjem, sa pitanjem o tome šta možemo dati Dodiku i separatistima kako bi se očuvala stabilnost i mira. Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo, da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše, rekao je Komšić

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon ovog datuma.

Arhiv Federacije je angažirao tri mlada, ali prepoznatljiva naučna radnika i stručnjaka iz oblasti istraživanja zločina i genocida. Radi se o dr. Muameru Džananoviću, naučnom saradniku Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. Jasminu Mediću, naučnom saradniku Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i dr. Hikmetu Karčiću, naučnom saradniku Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

– Oni su u svom višegodišnjem naučnom radu prikupili hiljade primarnih izvora, koja koriste u objavljivanju knjiga i naučnih radova, te izlažu u zemlji i inostranstvu šireći naučnu istinu o onome što se dešavalo u našoj zemlji. Za potrebe projekta Arhiva Federacije u višemjesečnom radu selektirali su određeni broj dokumenata neophodan za formu izložbe i za njihova izlaganja u okviru programa – naveli su iz Arhiva FBiH.

Kako je navedeno, radi se o primarnoj građi kojom su javnosti prvi put predočeni veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o „9. januaru“ i nastanku „Republike srpske“.

Izložba, koja postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije, nakon promocije u Sarajevu bit će promovirana širom države, ali i u Evropi i svijetu – saopćeno je iz Arhiva Federacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija