Iskusni zaštitar opisao kako je raditi ovaj posao u BiH. “Mladima savjetujem: bježite iz ovih agencija i njihovih kvazi gazda…”

Iskusni zaštitar opisao kako je raditi ovaj posao u BiH. “Mladima savjetujem: bježite iz ovih agencija i njihovih kvazi gazda…”


 

Redakciji portala Crna-Hronika javio se dugogodišnji radnik na poslovina intervencije i transporta koji je svoj radni vijek proveo u više zaštitarskih agencija. Kako tvrdi, gazde su mu obećavale kule i gradove, sve dok ne potpišeš ugovor.

“Ufuraju te da si neki specijalac”

Kao stari i iskusni radnik zadnjih desetak godina sam radio na poslovima intervencije i transporta-vp. Radio sam u više agencija tako da ne bih ni jednu ni hvalio ni kudio. Jer sve kolege koje imaju iskustva i nisu umislili da su “nekakvi specijalci”, znaju da su otprilike sve agencije u “pet deka”.

Kad dođeš u početku obećavaju “kule i gradove” dobre plate, dobre dnevnice, poštuju tvoje slobodno vrijeme. Ali to dok ne počneš da radiš za dotičnu agenciju.

E onda počinju njihove igrice i danonoćno zivkanja za vanredne smjene… Ali ni to nije problem… Problem nastaje kada se razbolite pa morate na bolovanje. E onda od najboljeg radnika postajete za gazdu “ratni zločinac”…

Naime šta se meni konkretno desilo. Morao sam hitno na operaciju i sam tim morao sam otvoriti bolovanje. Napominjem da je to moje prvo i jedino bolovanje za 25 godina. I njega ne bih otvorio da nisam morao hitno u bolnicu na operaciju. Prije toga sam koliko puta znao dolaziti na posao i bolestan i pod temperaturom, jer imam porodicu i za mene je bio luksuz otići na bolovanje jer i sami znate kad odbiju od ono malo bijedne plate šta ti ostane za život…

Bio sam radnik koji je radio u noćnoj smjeni u intervenciji 12 sati, a ujutro odmah iz noćne sjeo u blindirano vozilo i nastavio da vozim po Sarajevu radeći transport-vp. Pa doći kući na par sati pa nastaviti u noćnu smjenu opet u intervenciju 12 sati do ujutro. A nekad se dešavalo da i ne odem kući na tih par sati, jer je negdje na nekom objektu kolega nije došao na posao pa ga zamjeni.

Reći ću samo ovaj podatak da sam za decembar mjesec imao 168 sati vanrednih smjena plus moj redovni rad u intervenciji od 192 sata. Pa vi moje drage kolege zbrojite koliko je to ukupno na mjesečnom nivou. A da zaboravih da kažem da je satnica 3 KM za vanredne sate.

A i to gazda nije bio u stanju da ispoštuje i isplati nego me je svaki mjesec podkradao i od onako bijedne plate uzimao po 40-50 KM manje… Od plate koja je iznosila 700 KM. Ja mislim da nema manje plate i gorih uslova. I kao šlag na tortu dok ležim kući nepokretan sa operacijskim rezom preko 15 cm preko stomaka. Ja od doktora saznajem da me je veliki gazda Samir skinuo sa zdravstvenog osiguranja i samim tim mi ukinuo pravo na liječenje i ugrozio moje zdravlje.

Ja sutra moram da idem na kontrolu u “Opću bolnicu”, nemam više osiguranje a nemam ni pare da platim pregled i vađenje konaca iz rane… Još mi maloprije šalje svog potrčka tim lidera da mi uruči papire i otkaz sa pričom: “Eto kad se izliječiš i oporaviš tebe čeka radno mjesto. I to nije imao hrabrosti da dođe lično, nego je stao ispred kuće a kako ja ne mogu da se krećem supruga je izašla i preuzela papire…

Svašta sam doživio za ovih moji 54. godine i rat i poslije rata, ali ovako bahato ponašanje dotične porodice . Nemam riječi…

A da još jedan detalj, prošlog ljeta njegov sin Ensar je radio sa mnom u transportu i u priči sa bankarom koji se takođe nalazio u blindiranom vozilu jer smo punili bankomate hvalio se kako za noć potroši 150 KM u Mcdonaldsu. Pri tome se voze bijesni džipovi, stanovi i kuće po Sarajevu i inostranstvu, apartmani na Vlašiću i Jahorini…

A mi obični radnici-jadnici koji im sve to zarađujemo gledamo kako da preživimo i kako svojoj djeci da kupimo litar mlijeka… Imao sam potrebu da ovom iznesem i upoznam sve kolege šta ih čeka kad dođu u ovaj posao…

Moja topla preporuka pogotovo mladim kolegama ulažite u sebe završite makar vozačke dozvole za C i D kategoriju ili bilo šta drugo ali bježite iz ovih agencija i njihovih kvazi gazda… Veliki pozdrav i puno sreće u životu svim kolegama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija