Slavko Aleksić
Dvojica pripadnika četničkog pokreta u BiH otkupila zatvorsku kaznu

Dvojica pripadnika četničkog pokreta u BiH otkupila zatvorsku kaznu


Slavko Aleksić i Dušan Sladojević, pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, otkupili su petomjesečne kazne zatvora na koje su osuđeni zbog izazivanja mržnje, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, u srijedu, 8. februara, advokat Bojan Veselinović.

Veselinović, koji zastupa osuđenog Aleksića, kazao je da je to učinjeno sukladno odredbama Krivičnog zakona BiH i da je uplaćen cjelokupan iznos.

Dušan Sladojević “Vojvoda”, Slavko Aleksić “Čiča” i Risto Lečić, pripadnici Ravnogorskog pokreta, osuđeni su pravomoćno pred Sudom BiH u junu 2022., na po pet mjeseci zatvora.

Osuđeni su za govore i pjevanje četničkih pjesama u martu 2019. godine na skupu u Višegradu, a presudu je u decembru prošle godine potvrdilo i Trećestepeno vijeće Suda BiH.

U presudi je navedeno da su svojim postupcima izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline.

Iz Suda BiH su za RSE 8. februara naveli da još uvijek ne raspolažu informacijom da su novčane kazne uplaćene.

Sud BiH je u januaru donio rješenja kojim je Sladojeviću i Alkesiću kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom, dok je Lečiću određeno izdržavanje zatvorske kazne.

Rješenje o zamjeni zatvorske, novčanom kaznom za Aleksića je doneseno 10. januara, a za Sladojevića 17. januara. Sladojević je trebao uplatiti 2.889 maraka, a Aleksić 15.000 maraka.

“Rok za plaćanje od 30 dana u odnosu na oba osuđena još teče. Sud trenutno ne raspolaže informacijom da su novčane kazne uplaćene”, saopćili su iz Suda BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija