Predstavljali se kao poreski inspektori, obilazili kineske prodavnice pa uzimali novac od građana

Poreski inspektor, i dvojica koja su se tako predstavljala, uzimali su novac od građana. To su radili na području nekoliko opština i gradova.

Nezvanično, riječ je o inspektoru Milivoju Babiću, te Siniši Antiću i Nebojši Grčiću. Babić je sinoć sproveden u nadležno Tužilaštvo.

ATV saznaje da su, lažno se predstavljajući kao poreski inspektori, u Mrkonjić Gradu obilazili kineske prodavnice, zloupotrebljavajući neznanje i slabo znanje jezika radnika i vlasnika, te su im uzimali novac.

Trojac je koristio službenu značku i legitimaciju Poreske uprave Republike Srpske, a koju je posjedovao Babić, te su od građana zahtijevali i uzimali novac. Na ovaj način su prevarili više privrednih subjekata. Protiv njih je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu. Sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, lažno predstavljanje i prevaru.

“Istragom koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a i Policijske uprave Mrkonjić Grad, a pod nadzorom postupajućeg tužioca Republičkog javnog tužilaštva, utvrđeno je da su osumnjičena lica u vremenskom periodu od 01.01.2023. do dana podnošenja izvještaja, na području Banjaluke, Mrkonjić Grada, Gradiške, Čelinca i Kotor Varoša dogovarala, organizovala, te se lažno predstavljala, zloupotrebljavajući službeni položaj, kao inspektori Poreske uprave Republike Srpske”, poručili su u MUP-u.

U Poreskoj kažu da će odlučiti i o pokretanju disciplinskog postupka. Poručuju, jedan od strateških ciljeva u njihovom radu, pored borbe protiv sive ekonomije, je i podrška suzbijanju korupcije i kriminala.

“Veoma smo odlučni da iz svojih redova odstranimo sve one koji su skloni činjenju krivičnih djela i koji ih čine, tako da ove aktivnosti upravo idu u prilog tome”, poručili su iz Poreske uprave Republike Srpske.

Iz MUP-a pozivaju građane kojima su se obraćala navedena lica, ili ako imaju saznanja o njihovom djelovanju, da to prijave policiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79