Pokrenuto klizište u Koraju, mještani strahuju od kiša

Pokrenuto klizište u Koraju, mještani strahuju od kiša


Obilne padavine pokrenule su klizišta na području MZ Koraj. U ovom majevičkom, povratničkom naselju, ugrožen je veliki broj domaćinstava, područna škola, poljoprivredna imanja i regionalni put. Mještani zabrinuti. Strahuju od svake kiše. Pozivaju nadležne na hitnu reakciju.

Klizište je, kažu mještani, pokrenuto prije nekoliko godina, no do danas stanje nije bilo ovako alarmantno.

“Vratila sam se 2001. Ovdje živim. Sada me strah. Ko god dođe, kaže – strahota”, priča Amina Karaun.

“Ja imam 65 godina, ovo je nezapamćeno. Uništeni su ovdje i voćnjak i vikendica, prijeti školi, putu, ugrožen je i dio naselja kojim se snadbijevamo vodom”, navodi Izet Ćosić.

Posljednje padavine proteklih dana pokrenule su nova klizišta, te su sada ugrožena i domaćinstva.

“Sve su pretpostavke da će sav ovaj dio povući u narednom periodu, još se voda čuje, zemlja puca. Ako se u dogledno vrijeme nešto ne preduzme, onda je ugrožena i škola i mještani, nekih 45 kuća i regionalni put”, upozorava Nedžad Uzeirović.

“Svaki dan sve više tone. Mi imamo tu vodovod koji je napravljen prije 50-60 godina. Na desnoj strani imamo jednu kapitažu koja sabira svu količinu vode koja dolazi i koja baca to prema školi. Međutim, svaki dan to sve više gura i ovu cijev, pa mi ovo vraćamo. Pitanje je vremena kada će se dogoditi da neke veće kiše padnu i uzrokuju veću štetu”, ističe Nurdin Alagić.

Cijevi su dotrajale, pumpa u kvaru, što dodatno usložnjava problem. Mještani zabrinuti. Osim kuća i područne škole, ugrožena su i poljoprivredna imanja, a 90% povratničkog stanovništva ovog kraja živi od poljoprivrede.

“Šta činiti sad – mislim da nadležne institucije, krizni štab moraju doći i vidjeti šta se može učiniti”, dodaje Uzeirović.

“Uprte su oči u više instance ne bi li nam kako pomogli, da dođu da ovo vide”, kaže Ćosić.

U Koraju danas živi oko 2000 mještana, povratnika. Sredstva za život obezbjeđuju od rada na svojim imanjima. U ovom trenutku ovim mještanima prijeti katastrofa. Osim stambenih i infrastrukturnih objekata ugrožena su i izvorišta pitke vode. A najave meteorologa nisu optimistične, piše Federalna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija