– Za sve dobronamjerne ljude, Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan – naglasio je Helez prilikom susreta, kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane.

Direktor McDowell je pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose prije svega na rješavanje viškova naoružanja, procesa deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

– SAD će zadržati BiH u fokusu svog interesovanja, a tražit ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati – zaključio je McDowell, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.