Šta se dešava! Iz RS poruka EU da ne opstruišu gradnju autoputa?

UFederaciji BiH najviše aktivnosti se vode na gradnji autoputa na Koridoru Vc.

Fejzić je za N1 objasnio da se sada na sjeveru BiH grade dionice kroz Zeničko-dobojski kanton odnosno sve do međuentitetske linije na području Doboja.

“Planiramo do kraja 2026. godine imamo u potpunosti izgrađenu autocestu od Sarajeva do Save”, istakao je Fejzić.

Što se tiče južne dionice Koridora Vc u toku su radovi na gradnji na području Počitelja, dok se, kako najavljuje Fejzić, do kraja godine može očekivati gradnja najkompleksnijeg dijela Koridora a to je tunel Prenj.

“Do kraja ove godine planiramo pokrenuti radove na tunelu Prenj, jednom od najdužih u Evropi. Dug je 10 i nešto kilometara jer se još projektuje 10,5- 10,9 kilometara. Također, planiramo pokrenuti gradnju dionice Mostar sjever-Mostar Jug, tunel Kvanj i Buna”, kazao je Fejzić.

8,8 milijardi KM vrijednost je Koridora Vc kroz FBiH, objasnio je Fejzić i dodao je da sve dionice imaju riješeno finansiranje osim Ivan-Ovčari.

Koridor Vc kroz RS

Kada je riječ o gradnji Koridora Vc kroz RS Stanarević je istakao da je izgrađena jedna dionica oko Doboja dok su u toku radovi na dionici koja ide do međuentitetske linije sa FBiH. Zatim je Stanarević naveo da postoji mogućnost da radovi na narednim dionicama Koridora Vc kroz RS mogu biti i obustavljeni.

“Što se tiče dionice Doboj-Vukosavlje, tu imamo malo opstrukcije Evropske komisije i EIB-a koji nas drže toplo hladno, ali imamo tri varijante. Mi smo pred nekom oformljenom listom za izvođača i nadzor. Druga je koncesionaru gdje imamo osam zainteresiranih. Treća je da uopšte ne gradimo tu dionicu i to bi bio poraz EU i to je apel da se urazume”, kazao je Stanarević.

Autoput Prijedor Banjaluka

U javnosti se mnogo govori o gradnji autoputa od Prijedora do Banjaluke koji za Stanarević nije ni trebao biti autoput već brza cesta, ali je eto ipak odlučeno da bude autoput. Stanarević kaže da se radovi izvode i da se u hodu rješavaju imovinsko-pravni odnosi.

“Končno su intenzivirani radovi, dobijaju se obrisi petlje u Prijedoru i mislim da će radovi raditi punim tokom”, najavio je Stanarević.

Izgrađene dionice Koridora Vc

N1 je izvještavao sa zeničke zaobilaznice gdje su građani u strahu zbog stalnih odrona i klizišta.

Fejzić za N1 je odgovorio šta kada budu izgrađene sve dionice na Koridoru Vc, kako će one izgledati.

“Biće funkcionalne po evropskim standardima”, najavio je Fejzić.

Mnoge nove brze ceste i autoputeve najavio je Fejzić a među njima da se projektuje i ona od Stoca do Počitelja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79