BiH Helez saopćio da su mu u State Departmentu rekli kako podržavaju Schmidtovo...

Helez saopćio da su mu u State Departmentu rekli kako podržavaju Schmidtovo mijenjanje Ustava FBiH

Direktor Kancelarije za južne i centralno-evropske poslove u State Departmentu Martin McDowell kazao je da će SAD podržati visokog predstavnika Christiana Schmidta ukoliko on bude nametnuo nove izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu. Helez se sastao sa Martinom McDowellom. Razgovorali su o sigurnosnoj i politička situacija u BiH i regiji, kao i procesu konstituisanja vlasti u našoj zemlji.

– Za sve dobronamjerne ljude, Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan – naglasio je Helez prilikom susreta, kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane.

Direktor McDowell je pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose prije svega na rješavanje viškova naoružanja, procesa deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

– SAD će zadržati BiH u fokusu svog interesovanja, a tražit ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati – zaključio je McDowell, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM