Čović neće da čuje za  SDA: Mi imamo partnere, ne dolaze nikakvi pregovarački procesi u obzir

Čović neće da čuje za  SDA: Mi imamo partnere, ne dolaze nikakvi pregovarački procesi u obzir


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je mogućnost promjene ‘Osmorke’ kao partnera za uspostavu vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini, nakon što je SDA pozvala na drugačiji dogovor oko vlasti koji bi uključivao i ovu stranku kao sastavni dio buduće vlade.

“Neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi. Mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade FBiH”, rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru.

Čović je uvjeren kako će se nova Vlada FBiH imenovati u sljedećih desetak dana. Usprotivio se intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta smatrajući kako odluke moraju donositi lokalni političari.

“Visoki predstavnici mogu donositi odluke, ali one su kratkoročne. Jedino predstavnici tri konstitutivna naroda mogu promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno ograničeno Ustav i stvoriti jedan ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu”, rekao je Čović.

Podsjetimo, HDZ BiH je potpisao sporazum sa strankama političkog bloka ‘Osmorke’ koju čine probošnjačke i građanske stranke, a koje predvode SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, o uspostavi nove Vlade FBiH. Ove stranke ne žele u vlasti SDA i Demokratski front, Željka Komšića.

Rok za izbor vlade je istekao 6. aprila nakon čega je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt uputio posljednje upozorenje da će morati intervenirati ako se uskoro ne izabere nova vlada.

Predsjednica Bradara je za danas sazvala posljednji sastanak s potpredsjednicima Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom kako bi se pokušao postići dogovor o imenovanju Vlade Federacije BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija