Odbijena tužba porodice Smajlović: Konačna odluka da nema istrage protiv Sebije Izetbegović i drugih

Odbijena tužba porodice Smajlović: Konačna odluka da nema istrage protiv Sebije Izetbegović i drugih


Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući o žalbi /prigovoru Amine Smajlović, koju je podnijela putem svojih punomoćnika protiv Rješenja Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, Sabine Sarajlije, donijelo je definitivnu i konačnu odluku na koju ne postoji mogućnost žalbe, kojom se žalba punomoćnika Amine Smajlović odbija kao neosnovana.

užilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je Rješenje Federalnog tužilaštva kojim se žalba punomoćnika odbija kao neosnovana. Dakle, utvrđeno je da su tužilačke odluke u navedenom predmetu pravilne i zakonite – navela je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo za Dnevno.ba.

Podsjećanja radi, glavna kantonalna tužiteljica KS Sabina Sarajlija, po drugi put, a nakon Odluke Federalnog tužilaštva FBiH, te provedenih radnji po upustvu Tužilaštva FBiH, donijela je pravomoćno rješenje kojim se odbija kao neosnovana pritužba Amine Smajlović, podnesena putem svojih punomoćnika, na Naredbu da se istraga neće provoditi u predmetu od 14. 11. 2022. godine.

Naime, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, po drugi puta, donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv doktora KCUS-a:

  • Sebije Izetbegović,
  • Ede Hasanbegovića,
  • Danke Pokrajac,
  • Zije Begić,
  • Sniježane Hasanbegović,
  • Melike Melunović,
  • Feriha Hadžagić – Ćatibušić,
  • Ismeta Kalkana,
  • Verice Mišanović,
  • Melihe Sakić i
  • Sajre Užičanin,

zbog krivičnog djela Nepružanje medicinske pomoći iz člana 232. KZ F BiH, krivičnog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 1. KZ F BiH, i krivičnog djela Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne iz člana 187. stav 1. KZ F BiH, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno, da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Na ovu Naredbu o neprovođenju istrage protiv doktora KCUS-a izjavljena je pritužba Uredu Glavne sarajevske tužiteljice, ali je pritužba Rješenjem Glavne tužiteljice od 22. 12. 2022. godine, odbijena, kao neosnovana, te po drugi puta potvrđena Naredba da se istraga neće provoditi u predmetu od 14. 11. 2022. godine.

Zatim su se Smajlovići po drugi put žalili Federalnom tužilaštvu FBiH, ali je žalba ovoga puta odbijena kao neosnovana, te potvrđene ranije odluke glavne sarajevske tužiteljice i postupajućih tužilaca Kantona Sarajevo, kao pravilne i zakonite, a odluku je Tužilaštvo Federacije BiH donijelo odmah iza aprila 2023. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija