Zašto sud “koči” oduzimanje vozila bahatim vozačima u Sarajevu?

Zašto sud “koči” oduzimanje vozila bahatim vozačima u Sarajevu?


Zašto policija u Kantonu Sarajevo više ne oduzima vozila odmah na licu mjesta u slučajevima višestrukih povratnika i ko je kriv za prekid takve prakse?

Ovo je suština borbe protiv saobraćajne delinkvencije i bahatih vozača koji svoja vozila upotrebljavaju kao oružje kojim mogu i usmrtiti naše sugrađane. Nadam se da ćemo već sutra s predstavnicima Općinskog suda što prije riješiti ovo pitanje. Dakle, radi se o oduzimanju vozila od višestrukih povratnika.

Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.

Bilo bi dobro i u državnom zakonu o sigurnosti u saobraćaju navesti i trajno oduzimanje kao mjeru protiv ove pojave. Prije mjesec sam razgovarao s direktorom Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH Arbenom Murtićem i zatražio održavanje okruglog stola kako bi se pitanje oduzimanja vozila ustalio kao metoda borbe protiv bahatih vozača rekao je ministar policije Admir Katica za Klix.

Ministar MUP-a KS: Sudovi oduzimaju vozila, 1478 vozača ima prekršajne naloge sa više od 2.000 KM kazne

Smatrate li da postoji i određen strah kod policajaca u slučajevima kada trebaju kazniti određene osobe zbog kojih bi mogli imati problema?

To je jedna teza koja se često pojavljuje u javnosti. Ja smatram i vjerujem da naši policajci, a to vidim i iz statističkih podataka, svoj posao rade odgovorno i odvažno i ja ih ohrabrujem da nastave još žešće, hrabrije i efikasnije, posebno prema osobama koje su višestruki povratnici, ljudi koji su opasni po društvo.

Mi smo uradili sve da našim policijskim službenicima osiguramo najbolje uslove za njihov rad, prvenstveno mislimo na primanja koja su najbolja u regionu. Posebno pažnju smo posvetili fer i transparentnom izboru novih policijskih službenika koji u četvrtak počinju s radom. Zbog ovakvih rizika nama je važno da imamo najhrabrije i najstručnije policajce.

Pored ovih 195 koji počinju s radom, mi idemo s raspisivanjem konkursa za 30 mlađih inspektora i 250 policijskih službenika u činu policajac. I tu nećemo stati.

Admir Katica: Uličnim trkačima objavljujemo rat!

https://www.tiktok.com/@crnahronikainfo/video/7237715066374606086?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7234494118985401861


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija