Pojeftinjenje gasa ostavlja Toplane bez odgovora – Ko profitira, a ko snosi trošak?

Pojeftinjenje gasa ostavlja Toplane bez odgovora – Ko profitira, a ko snosi trošak?


Nedavna odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da smanji cijenu plina za treći kvartal 2023. za 7,96 posto izazvala je pitanje zašto Toplane nisu tražile smanjenje cijena svojih usluga uslijed ovog pojeftinjenja. Iako je cijena plina podložna promjenama svaka tri mjeseca, smanjenje cijena toplotne energije još uvijek nije osigurano.

Vlada Federacije BiH je nedavno potvrdila prijedlog Energoinvesta o smanjenju cijene plina za treći kvartal 2023. godine. Ovaj korak je dočekan s odobravanjem, ali se postavlja pitanje zašto Toplane nisu poduzele iste korake kako bi smanjile cijene svojih usluga u skladu s nižom cijenom plina.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, izjavio je da je konačna odluka o smanjenju cijena toplotne energije na Vladi KS. Bečarević je otkrio da Nezavisno stručno tijelo nije predložilo smanjenje cijena isporuke toplotne energije, unatoč smanjenju cijene plina.

“Cijena gasa je smanjena, ali oni ne predlažu smanjenje cijena isporuke toplotne energije. Ne znam kako će se Vlada KS odrediti po tom pitanju”, istaknuo je Bečarević.

Promjene cijene gasa temelje se na formuli koja uzima u obzir različite faktore, uključujući cijenu nafte na tržištu tokom proteklih devet mjeseci. Međutim, dok je cijena plina podložna ovim promjenama, pitanje smanjenja cijena toplotne energije ostaje otvoreno, te je na Vladi Kantona Sarajevo da donese odluku o tom pitanju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija