Milorad Dodik umjesto u EU, uveo bi BiH u savez sa Rusijom

Milorad Dodik umjesto u EU, uveo bi BiH u savez sa Rusijom


Sankcije su odgovor Zapada na poteze vlasti RS-a koje osporavaju državne institucije BiH

Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će vlasti ovog bh. entiteta uskoro pokrenuti inicijativu za priključenje bloku pet brzorastućih ekonomija (BRICS), koji se otvara za nove članice dok Evropska unija postavlja “nejasne uslove”.

“Evropska unija ima alternativu. S obzirom da iz Brisela uvijek dolaze novi i nejasni uslovi za prijem u Evropsku uniju, smatram da bi Bosna i Hercegovina trebala podnijeti aplikaciju za članstvo u BRICS-u”, objavio je Dodik na profilu platforme X (bivši Twitter).

Takav zahtjev Bosne i Hercegovine BRICS, nazvan prema pet zemalja Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, prihvatio bi prije nego Evropska unija, smatra Dodik.

“U narednim danima predstavnici institucija iz Republike Srpske uputit će vlastima BiH prijedlog za razmatranje takve inicijative”, dodao je Dodik.

Vlasti Republike Srpske predvođene predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom snažno su sukobljene sa Zapadom, administracijom Sjedinjenih Država koje su nedavno sankcionirale više njegovih bliskih saradnika, a Evropska unija blokirala je finansiranje više projekata na području tog entiteta.

Sankcije su odgovor Zapada na poteze vlasti RS-a koje osporavaju državne institucije BiH.

Istovremeno Dodik gaji jako dobre odnose s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom. Na upravo završenom trodnevnom summitu zemalja BRICS-a blok je odlučio proširiti se za pet novih članica kako bi ubrzao preoblikovanje svjetskog poretka kao alternativu zapadnom sistemu, piše Hina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija