Foto: Capital
Za jedan mjesec prikupljeno čak 979 miliona KM od indirektnih poreza

Za jedan mjesec prikupljeno čak 979 miliona KM od indirektnih poreza


Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH bilježi nove rekordne prihode od indirektnih poreza, pa je tako u augustu prikupljen najveći mjesečni iznos prihoda od uspostave institucije, čak 979 miliona KM.

Kumulativno, prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2023. godine iznosili su šest milijardi i 931 milion KM i veći su za 495 miliona KM ili 7,69 posto u odnosu na isti period 2022. godine kada su iznosili šest milijardi i 436 miliona KM.

UIO je u periodu januar-august 2023. godine privredi vratila jednu milijardu i 454 miliona KM povrata PDV-a, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar – august 2023. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko BiH, iznosili su pet milijardi i 477 miliona KM i veći su za 407 milion KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-august 2023. godine raspoređen je iznos od 679 miliona KM.

Ostatak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza ‘završio’ je kod entiteta i Brčko distrikta BiH.

Tako je Federacija Bosne i Hercegovine sa jedinstvenog računa dobila dvije milijarde 982 miliona KM, Republika Srpska jednu milijardu i 614 miliona KM i Brčko distrkt BiH 165 miliona KM. Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija Bosne i Hercegovine je dobila dodatnih 141 miliona KM, Republika Srpska 93 miliona KM i Distrikt Brčko BiH 4,8 miliona KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćeno je iz UIOBiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija