U BiH najviše se propisivao lijek pantoprazol i metformin

U BiH najviše se propisivao lijek pantoprazol i metformin


Rastući broj stanovnika starijih od 65 godina postavlja izazove koji se ne ograničavaju samo na penzioni fond i tržište rada. Osim što zahtijeva dodatna sredstva za penzije i pristup zdravstvenoj njezi, ovaj demografski trend također je doveo do značajnog porasta potrošnje lijekova.

Stanovnici Bosne i Hercegovine godišnje konzumiraju lijekove u vrijednosti većoj od 800 miliona konvertibilnih maraka. U ranijem izvještaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, ukupan promet lijekova koji imaju dozvolu za promet u zemlji iznosio je čak 812,370,845 konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, 142,008,051,97 KM odnosi se na lijekove domaćih proizvođača, dok iznos realiziranog uvoza lijekova inozemnih proizvođača iznosi 670,362,793,03 konvertibilne marke.

Među lijekovima koji su najčešće korišteni u Bosni i Hercegovini ističu se pantoprazol (koristi se za liječenje peptičnih poremećaja povezanih s pojačanom sekrecijom kiseline), acetilsalicilna kiselina (poznata kao Aspirin ili Andol), trastuzumab (antitumorski lijek često korišten u liječenju karcinoma dojke), rivaroksaban (koji djeluje blokiranjem faktora zgrušavanja krvi), bevacizumab (indiciran za liječenje metastatskog karcinoma kolona ili rektuma), enoksaparin (lijekovi koji utječu na mehanizam zgrušavanja krvi), pertuzumab (koristi se za liječenje karcinoma dojke), insulin glargin (za liječenje dijabetesa), paracetamol (blagi analgetik i antipiretik) te pembrolizumab (za liječenje tumora poput melanoma), kao i najčešće propisivan lijek metformin, koji se koristi u liječenju dijabetesa melitusa tipa 2.

Zanimljivo je da je u Bosni i Hercegovini, osim lijekova, u posljednje vrijeme također počela biti dostupna hrana na recept za oboljele od rijetkih bolesti i drugih teških oboljenja. Ovo je dodatan izazov za zdravstveni sektor, jer se moraju osigurati sredstva za pristup specifičnoj hrani za posebne medicinske potrebe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija