BiH će po nalogu EU uvesti vize Rusiji, Turskoj i Kini

BiH će po nalogu EU uvesti vize Rusiji, Turskoj i Kini


Europska komisija traži od Bosne i Hercegovine uvođenje viznog režima s još šest država, uključujući Rusiju, Tursku i Kinu. Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić, potvrdio je ovu informaciju i istaknuo da trenutačno nije realno očekivati takvo uvođenje, ali da će to morati biti napravljeno u skoroj budućnosti kako bi zemlja napredovala prema članstvu u Europskoj uniji.

Brkić naglašava da Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoju vanjsku politiku, uključujući i politiku Schengena, s politikom Europske unije. To uključuje i usklađivanje vizne politike s EU-om. Ova inicijativa dolazi kao dio obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i kandidacijskog statusa, a cilj joj je usklađivanje migracijskog menadžmenta i sprječavanje ilegalnih migracija.

Brkić ističe da je BiH od svih zemalja jugoistoka Europe, osim Sjeverne Makedonije, najdalje odmaknula u usklađivanju svoje politike bezviznog režima s EU-om. Po njegovim riječima, modernizacija i digitalizacija izdavanja viza, poput primjera Turske, mogli bi pomoći da se postigne 100-postotno usklađivanje s politikom EU.

Uvođenje viznog režima s određenim zemljama može imati i finansijski utjecaj Bosne i Hercegovine zbog neplaćanja taksi za izdane vize. Brkić predlaže pojednostavljenje i ubrzanje postupka izdavanja viza putem online aplikacija ili na zračnim lukama radi poboljšanja sustava.

Ova inicijativa dolazi u sklopu nastojanja Bosne i Hercegovine da poboljša svoj sustav upravljanja migracijama i azilom te osigura bolju koordinaciju upravljanja granicom i migracijama.

Smatra se da će usklađivanje s ovim zahtjevima pomoći Bosni i Hercegovini da napreduje u procesu pridruživanja Europskoj uniji i da će doprinijeti većoj koordinaciji migracijske politike s politikom EU-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija