Schmidt upozorava na opasnost od konflikta i raspada BiH bez OHR-a i stranih sudija

Schmidt upozorava na opasnost od konflikta i raspada BiH bez OHR-a i stranih sudija


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, istakao je vezu s mogućim konfliktom i raspadom države ukoliko se OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH uklone. Schmidt je gostovao u emisiji “Pressing” na televiziji N1, gdje je istakao da je neophodno da OHR i strane sudije ostanu dok se ne provede potpuna demokratizacija društva u Bosni i Hercegovini.

“Sve dok Dayton ne bude skroz proveden moraju ostati OHR i strane sudije. Ostat će ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH”, izjavio je Schmidt.

Schmidt je također komentirao pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini, ističući da je to pitanje koje se nije riješilo gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. On je pozvao na pronalazak rješenja u vezi s raspodjelom imovine između entiteta i Brčko Distrikta.

Visoki predstavnik je kazao da međunarodna zajednica ostaje u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li je cilj predsjednika RS Milorada Dodika da ga natjera da uradi ono što želi – da donese zakon o državnoj imovini kako njemu odgovara, Schmidt je odgovorio:

“To jeste drama i bijeda BiH da se 27 godina nije riješila ova tema. Dayonski sporazum nije riješio ovo pitanje. Po ugovoru je samo raspoređena imovina SFRJ-a između bivših republika.

Imamo javne površine i ako neka lokalna zajednica kaže da želi graditi školu onda se mora naći način da se to riješi, riječ je o korištenju. Nisam ja neiskusan, bio sam ministar poljoprivrede. Zajedno ćemo naći neku raspodjelu sa entitetima i Brčko Distirktom”, istakao je.

Upitan je da li je zadovoljan onim što radi “Trojka” jer je optuživan da ih je on doveo.

“Vlada radi, a ko je u Vladi to odlučuju građani”, rekao je Schmidt.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija