Šta predstvlja OSA-ina iskaznica: Razlika je biti agent i biti informanta?

Šta predstvlja OSA-ina iskaznica: Razlika je biti agent i biti informanta?


Tokom ovih dana u javnosti je objavljena informacija o privođenu SDA zastupnika Salke Zildžića. On je prije nekoliko dana uhapšen na Graničnom prijelazu Bajina Bašta prilikom ulaska u Srbiju. Njega je srbijanska policija sprovela nakon što su mu u automobilu pronašli pištolj marke Valter i 15 metaka za koji je imao dozvolu, ali po zakonima Srbije nije ga mogao prenijeti preko granice.

U detaljnom pretresu Zildžiću su pronašli i počasni bedž OSA-e te iskaznicu bh. tajne službe.

Postavlja se pitanje ko izdaje OSA-inu iskaznicu i šta osobe sa tom iskaznicom rade za državu piše Crna-Hronika.

Šta rade agenti i saradnici kao što je Salko Zildžić?

Zildžić: Iskaznicu OSA-e smo napravili u photoshopu zbog zezancije na Viber grupi

U evidenciji Obavještajno-sigurnosne agencije BiH nema dokaza da su SDA-ovom federalnom zastupniku Salki Zildžiću izdate iskaznica i značka ove sigurnosne agencije. Ali iskaznica i značka koje su pronađena prilikom Zildžićevog hapšenja u Srbiji su autentične U evidenciji OSA-e, prema informacijama Istrage, postoje dokazi o izdavanju tri “počasne iskaznice”. Jedna je izdata na ime Denisa Stojnića, druga na ime Adija Hadžikapetanovića, a treća na ime Erduana Kafedžića.

Generalni direktor OSA-e ima diskreciono pravo da daje počasne iskaznice. Salko Zildžić nije bio uposlenik OSA-e, a nije ni penzionisan. Dakle, sve i da je bio saradnik OSA-e, Zildžić nije mogao imati počasnu iskaznicu.

Njihov zadatak je bio da sa kriminim licima uspostavlji kontakt i te da im te osobe daju korisne informacije za sigurnost države a onda ih agent spava sa nadređenim službama. Ali nema svaki agent istu radnju. Koga je doveo agenciji agent Sildžić, ostaje da vidimo…

Agent OSA dovodi informante službenicima agencija SIPA, FUP ili MUP-a te onda te osobe  daju informacije i odaju svoje prijatelje ili ljude sa kojima nisu dobri i daju informacije o njihovim kriminalnim djelima. Nakon toga, ako su informacije vjerodostojne službenici policijskih agencija razgovaraju sa Tužilastvom ili Sudom  kako bi ih se “nagradili” za tu informaciju a 90% slučajeva traže da im se ublaže njihove kazne. Većina informacija budu tačne od informanata ali znaju biti i lažne informacije…

Šta agent OSA-e može sa iskaznicom? Samo istraživati i dovoditi informanta na razgovor u policijsku službu. Ove osobe nisu policijski službenici i on, za razliku od prikrivenog istražitelja, nema nikakvih policijskih ovlaštenja.

Koji crnohronikaši su bili tajni agenti OSA-e?

Ko su osobe sa titulom informanta? – U kriminalnom svijetu se zovu šmekeri, doušnici… Govorimo o informantima koji za policijsku agenciju, tajno, dobrovoljno i kontinuirano dostavljaju informacije. Njihovu ulogu koja je veoma bitna u svim fazama krivičnog postupka, odnosno predistražne i istražne faze.

“Posljednjih decenija došlo je do nagle ekspanzije kriminaliteta u većini država, što se reflektiralo i na međunarodnu dimenziju kriminaliteta. Takođe je došlo i do pojave novih oblika kriminaliteta, posebno onih transnacionalnih, sa sve većim štetnim posljedicama i efektima po društvo u cjelini. Iskustva Bosne i Hercegovine, a i drugih zemalja pokazuju da se savremeni oblici kriminaliteta a posebno onog organizovanog veoma teško kontrolišu, posebno zbog činjenice da je jedna od glavnih odlika kriminalnih grupa njena zatvorenost tako da se poseban fokus rada stavlja na korištenje informanata i informatora u prikupljanju operativnih informacija koje prvenstveno služe za usmjeravanje operativnih aktivnosti ali i istražnih radnji u cilju prikupljanja materijalnih dokaza.

U današnje vrijeme, u kome kriminal, a posebno organizovani, doživljava ekspanziju, angažovanje informanta i informatora je veoma opravdano i neophodno. U zavisnosti od toga da li se radi o operativnoj aktivnosti ili posebnoj istražnoj radnji, praksa a i procesno zakonodavstvo u BiH predviđa različite nazive za te osobe u pojedinim fazama.

Naime, informant i informator su jezički slične, u poduzimanju radnji potpuno iste, ali zakonski odnosno procesno gledano potpuno različite osobe” – napisao je gospodin Semir Šarić viši inspektor SIPA-e Odsjek za finansijski kriminal i korupciju.

Širi pojam informatora u pravilu obuhvata: informante, pouzdanike,  provokatore, prikrivene istražitelje (otkrivače), prikrivene agente.

Policijski se organi u svom radu koriste  građanima u svojstvu informanta (doušnik, osoba od povjerenja i sl.) u  dobivanju obavijesti koje se tiču krivičnih djela, njihovih počinitelja,  saučesnika, općenito za dobivanje obavijesti o aktivnostima kriminalne  naravi pojedinaca i grupa. Informacije koje se dobivaju od  informanta i njihovo pravovremeno raspolaganje dovodi do uspješnog  započinjanja i provođenja kriminalističke istrage. Zbog toga se smatra kako su informanti iznimno važni za dobar policijski posao.

Koja je uloga informanta?

Informant lice koje slučajno i prigodno saznaje  za planirano krivično djelo i potencijalne učinioce, kao i za izvršeno djelo i  izvršioca, a do saznanja dolazi na osnovu svojih profesionalnih, srodničkih,  prijateljskih, ljubavnih i drugih odnosa.

Informant (pouzdanik, povjerljiva osoba) nije policijski službenik i on, za razliku od prikrivenog istražitelja, nema nikakvih policijskih ovlaštenja.

Informant proda informaciju za svoju blažu kaznu.

Bosna i Hercegovina ih je puna…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija