Koji crnohronikaši su bili tajni agenti OSA-e?

Koji crnohronikaši su bili tajni agenti OSA-e?


Zastupnik u Parlamentu FBiH Salko Zildžić (SDA) zatražio je pomoć Ambasade BiH u Beogradu nakon što mu je određen jednomjesečni pritvor. Njega bi u pritvorskoj jedinici trebalo posjetiti diplomatsko osoblje Ambasade BiH u Beogradu. Viši sud u Užicu odredio je jednomjesečni pritvor Salki Zildžiću – “Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije”, rečeno nam je.

On je prije nekoliko dana uhapšen na Graničnom prijelazu Bajina Bašta prilikom ulaska u Srbiju. Njega je srbijanska policija sprovela nakon što su mu u automobilu pronašli pištolj marke Valter i 15 metaka za koji je imao dozvolu, ali po zakonima Srbije nije ga mogao prenijeti preko granice.

Pištolj koji je koristio Sildžić poslan na vještaćenje: “Povezuju ga sa opasnim kriminalcem”

U detaljnom pretresu Zildžiću su pronašli i počasni bedž OSA-e te iskaznicu bh. tajne službe.

Sada se vještači oružje s ciljem da se utvrdi da li je iz istog počinjeno krivično djelo. Policija i Tužilaštvo Srbije, ništa ne žele prepustiti slučaju, s obzirom na povezanost Zildžića i Bibija.

Osim toga, kod Zildžića je pronađena i počasna iskaznica OSA-e, koju mogu dobiti samo penzionisani pripadnici službe, što ovom slučaju daje jedan novi kontekst.

Kome je sve “Osmica” štampao posebne iskaznice?

Osman Mehmedagić zvani Osmica je sumnjičen za brojne zloupotrebe Agencije nije pitanje kako je Zildžić dobio iskaznicu nego ko je još ima?

Pravilnik OSA-e nalaže da iskaznicu OSA-e može imati samo uposlenik OSA-e. I niko drugi piše Raport.

Ipak, i ranije se pokazalo da su iskaznicu OSA imali likovi poput Denisa Stojnića. I Stojnić je, kao i Zildžić, imao bliske odnose sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Osmica sa Stojnićem u City Lounge

Zanimljivo je da su se i u ranijim poriodima, pod vlašću SDA, pojavljivale iskaznice tajnih službi kod notornih kriminalaca. Tako je Zijad Turković imao iskaznicu AID-a, a uz Službu tada su bili i drugi ‘crnohronikaši’ kao što su Ismet Bajramović i Ramiz Delalić.

Prema našim informacijama, OSA je još prije više od 10 godina kupila poseban aparat na kojem su se štampale iskaznice OSA-e. To je urađeno upravo iz razloga kako bi se spriječile zloupotrebe i kako bi se mogući falsifikati odmah uočili.

No, ono što je problem jeste da je sad teško utvrditi koliko je iskaznica ‘odštampao’ Osmica i kome ih je sve dijelio mimo Pravilnika agencije.

Kako saznajemo, iz Tužilaštva BiH su već ranije tražili Pravilnik i ostalu dokumentaciju OSA-e koja se odnosi na ovu problematiku upravo zbog slučaja Denisa Stojnića.

No, kako nam tvrde sagovornici, u OSA-i nije vođena zvanična evidencija o izdavanju iskaznica pa je pitanje kako ih sad sve pronaći.

Prije 14. godina preminuo kralj sarajevskog podzemlja Ismet Bajramović Ćelo


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija