Evropa od naredne godine postaje kontinent starih ljudi

Evropa od naredne godine postaje kontinent starih ljudi


Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poziva na veće ulaganje u prevenciju lošeg zdravlja starijih osoba u Europi kako bi se adekvatno suočili s demografskim promjenama. Procjenjuje se da će već iduće godine broj osoba starijih od 65 godina biti veći od broja osoba mlađih od 15 godina. Ovo demografsko pomeranje zahtijeva promjene u navikama i stavovima kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit starijih generacija.

Prema izvještaju WHO-a, ključna početna tačka za unapređenje zdravlja starijih osoba je promocija bolje ishrane i promocija fizičke aktivnosti. WHO poziva vlade da investiraju u prevenciju lošeg zdravlja u starijoj dobi kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti.

Stephen Whiting, tehnički savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije za sport i zdravlje, ističe da je pandemija koronavirusa jasno pokazala da su ljudi sa boljim zdravljem sposobniji da se bore protiv bolesti.

Pored toga, WHO ističe važnost vježbanja mišića barem dva dana sedmično kako bi se poboljšala pokretljivost i smanjila vjerojatnost padova kod starijih osoba. Osobe s hroničnim bolestima se također pozivaju da vježbaju koliko god su u mogućnosti, uz odgovarajuće prilagodbe.

S obzirom na sve ove preporuke, WHO podsjeća na važnost promocije aktivnog i zdravog stila života među starijim osobama kako bi se osiguralo da ostaju zdrave i funkcionalne u poodmaklim godinama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija