Poruke iz SKY aplikacije prije nego što će ih policija pohapsiti: “Našli su oružje, sklanjaj sve…!”

Poruke iz SKY aplikacije prije nego što će ih policija pohapsiti: “Našli su oružje, sklanjaj sve…!”


U Sudu BiH su slušane zvučne i video-poruke zabilježene na spornoj aplikaciji a razmijenili su ih, kako tvrdi Tužilaštvo, Milan Matković i njegova ekipa

Izvođenjem dokaza dobijenih dešifrovanjem poruka iz aplikacije Anom danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Milanu Matkoviću, Saši Ratkoviću, Draganu Supiću, Tomislavu Vidakoviću, Vladici Rakiću, Vasiliju Stjepiću, Mitru Blagojeviću, Miroslavu Čaliji, te Draženu Šinikoviću, koji se terete za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u BiH, ali i zemlje regiona i Evropske unije.

Dokaze je, na zahtjev državnog tužitelja Igora Dubaka, prezentirao Igor Babić. Identifikovano je na stotine JID-ova Anom aplikacije, odnosno komunikacije koja se odvijala između optuženih. Na današnoj sjednici je prezentirano niz komunikacija koje je, prema tvrdnji Tužilaštva BiH, Matković ostvario sa optuženim Stjepićem i Blagojevićem.

Najviše komunikacija prezentovano je za optuženog Stjepića koji je koristio nadimak Profa. Često je objavljivao svoje fotografije, ali i fotografije Matkovića koji je označen vođom ove grupe. Zabilježena je komunikacija između njih dvojice 2021. godine:

  • – Mislim da su me nanjušili, skloni oružje.
  • – Naravno, sad mi brat javlja, sve se sklanja.
  • – Slažem se, ja ću očistiti kuću.
  • – Samo me vi znate ko Profu.

Osim fotografija jedni drugima su slali i videozapise i zvučne poruke, a zabilježena je i tekstualna poruka odnosno “upozorenje da je Anom mreža pala”.

– Ko je javljao kriminalcima da je Anom pao, FBI, CIA…Ko? Ovo nije jasno. Napravili su aplikaciju da nas namame, pa nas upozoravaju. Ovdje je sve slagano kako njima odgovara, konstatovao je optuženi Matković, kojeg je predsjedavajući Vijeća sudija Miroslav Janjić prethodno upozorio da ne remeti red u sudnici.

Sudija Janjić je danas kazao i to da su se optuženi u ovom predmetu žalili na hranu, te su tražili posjetu u posebnim zatvorskim prostorijama (prostorije u kojima mogu biti sami sa suprugama, op.a) što im nije dozvoljeno.

– To nije logično i nije srazmjerno u odnosu na zatvorenike koji imaju pravo na to. Sud će probati inicirati izmjene, pojasnio je Janjić. Inače, odbrane optuženih su prigovarale u nekoliko navrata na zakonitost dokaza, ukazujući na to da “postoje tri verzije pomenutih komunikacija”.

Matković je, podsjetimo, u žižu javnosti dospio i sredinom januara ove godine, kada je u zatvoru u Vojkovićima, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu zbog navodnih pritisaka koje on i ostali pripadnici njegove grupe trpe u zatvoru. Uhapšen je u julu prošle godine, u akciji pripadnika SIPA, a riječ je o jednom od najtraženijih narkodilera na Balkanu koji je već osuđivan za različita krivična djela. Matković i ekipa se, osim za organizovani kriminal, terete za šverc narkotika, krivotvorenje isprave, pranje novca te planiranje ubistva.

Grupa je, prema tvrdnji Tužilaštva, djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske, Njemačke, a razotkrivena je nakon dešifrovanja podataka iz aplikacija Sky i Anom. Novac stečen od prodaje droge su ulagali u kupovinu elektronskog novca bitkoin, a naknadno su kupovali nekretnine, skupocjena vozila, satove, hotele…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija