Poklonu se u zube ne gleda, ali… Kakve bi helikoptere mogli dobiti od Amerikanaca

Poklonu se u zube ne gleda, ali… Kakve bi helikoptere mogli dobiti od Amerikanaca


Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio je kako će oružane snage BiH dobiti višenamjenske helikoptere Bell 412. Prema njegovoj tvrdnji, iznos od 80 miliona dolara osiguralo je Ministarstvo finansija SAD-a, ne navodeći koliko bi OSBiH trebale dobiti ovih letjelica.

Podsjećamo, ranije se govorilo o nastavku programa nabavke helikoptera UH II Huey, s obzirom da su prije dvije godine isporučene dvije ovakve letjelice. Međutim, iako se i u sadašnjem sazivu Vijerća ministara BiH raspravljalo o ovoj nabavci, na kraju je ona ispolitizirana i od kupovine nije ostalo čak ni “mrtvo slovo na papiru”.  Da bi Helez u utorak navečer obznanio da će nam amerikanci ipak od sebe pokloniti savremenije helikoptere.

U svakom slučaju, ako se ostvre ministrove najave, BiH bi trebala dobiti daleko savremenije helikoptere od letjelica kojima trenutno raspolažu OSBiH. Sama činjenica da je Bell 412 u upotrebu stavljen 1981. godine, za razliku od modela Bell UH II, čije su prve verzije korištene još od 1956. godine, dovoljno govori o činjenici da bi se OSBiH trebale “ponoviti” savremenijim letjelicama.

Ovo je primjetno i ako se uporede određene karakteristike ova dva tipa helikoptera. Zejdničko im je da se radi o višenamjenskim helikopterima, što znači da se uglavnom koriste za transport. To znači i da se Bell 412 može koristiti za gašenje požara, izvlačenje unesrećenih, dostavu pomoći ljudima, posebno onima koji ostanu zavejani u zimskim uslovima, izvlačenje stradalih u slučaju većih nesreća i slično.

Posadu helikoptera Bell 412 čine jedna do dvije osobe. Dužina mu je 12,7, a širina 4,6 metara. Nešto je kraći od Hueya, ali ima znatno širi trup, što omogućava da u njega stane veći broj ljudi i daje komotniji prostor u transportnom dijelu. Ovaj helikopter može letjeti brzinom od 226 kilometara na sat, mada mu je u karakteristikama navedeno da mu je maksimalna brzina 259 kilometara na sat. UH II ima brzinu leta od 210, a maksimalnu brzinu od 217 kilometara na sat.

I u ostalim performansama Bell 412, očekivano, prednjači ispred Hueya. Maksimalna visina na kojoj može letjeti Bell 412 je blizu 6.100 metara, a maksimalan domet 745 kilometara. Maksimalna brzina uzlijetanja iznosi 6,86 metara u sekundi. Za razliku od njega, UH II može dosegnuti maksimalno 5.910 metara, odnosno oko 200 metara niže od Bella 412. Maksimalan domet mu je 507 kilometara, odnosno oko 250 kilometara manje. Ipak, Huey prednjači prema brzini penjanja, koja iznosi 8,92 metra u sekundi.

Bell 412 se nalazi u sastavu mnogih vojski u svijetu, a u regionu je u upotrebi u oružanim snagama Slovenije i Crne Gore, kao i u sastavu policijskih snaga Hrvatske.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija