Ko će nas liječiti za 10 godina?

Ko će nas liječiti za 10 godina?


U narednih pet godina, Bosna i Hercegovina suočit će se s problemom u zdravstvenom sistemu, jer čak 35 specijalista porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja, što je trećina od 106 u toj zdravstvenoj ustanovi, ispunjavat će uslove za odlazak u starosnu penziju. Do kraja 2033. godine, još dvadesetak kolega pridružit će im se, što znači da će Dom zdravlja Banja Luka izgubiti polovicu sadašnjih specijalista porodične medicine. Ova situacija nije izolirani slučaj, već se ponavlja u cijeloj zemlji.

Slični problemi s nedostatkom stručnjaka mogli bi se pojaviti i u drugim granama medicine. Nedostatak specijalista može dovesti do dužih čekanja na preglede i povećane frustracije pacijenata.

Razlozi ovog problema su mnogobrojni. Jedan od ključnih problema je činjenica da mladi liječnici nakon završetka fakulteta često izbjegavaju porodičnu medicinu zbog nižih plaća u poređenju s drugim granama medicine. Također, porodični liječnici nemaju mogućnost rada u privatnom sektoru, što bi im omogućilo dodatnu zaradu. Osim toga, nedostaju mogućnosti napredovanja u ovoj grani medicine.

Medicinski fakultet u Banja Luci prepoznao je ovaj problem i pokušava ga riješiti uvođenjem novih subspecijalizacija kako bi porodičnim liječnicima omogućio napredovanje u svojoj struci. Cilj je privući više mladih liječnika da se specijaliziraju za porodičnu medicinu.

Nedostatak specijalista nije problem samo u porodičnoj medicini. Službe hitne pomoći, ambulante pedijatrije i ginekologije također osjećaju ovaj nedostatak. Situacija postaje ozbiljna i alarmantna, jer se mnogi medicinari odlučuju za rad u privatnom sektoru ili odlaze u inozemstvo zbog nezadovoljstva svojim ekonomsko-socijalnim statusom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija