Druga strana priče iz FUP-a: Kako su povrijeđeni policajci i jesu li uopšte spremni za FUP!?

Druga strana priče iz FUP-a: Kako su povrijeđeni policajci i jesu li uopšte spremni za FUP!?


Nakon što je portal Crna Hronika objavila priču o pretučenim mladim policajcima Federalne uprave policije, javio nam se drugi izvor kako bi ispričao svoju stranu priče.

Prema prvom izvoru, u ponedjeljak se 30.10.2023. godine, prilikom treninga i obučavanja mladih policajaca pretučene su četiri osobe, od kojih je jedna policajka.

Drama na treningu FUP-a: Teško pretučena četiri mlada policajca

“Ozljede su nastupile tokom treninga i proizveli su ih instrukturi za borilačke vještine”, kaže prvi izvor.

Drugi izvor koji nam se javio kaže da je cijeli događaj daleko od istine, da mlade policajce nije povrijedio nikakav instruktor za borilačke vještine, te da mladi policajci uopšte nisu spremni da posao koji obavlja Jedinica za podršku FUP-a.

Prenosimo viđenje situacije i drugog izvora.

Prema riječima drugog izvora, Federalna uprava policije je ostala u šoku nakon provjere fizičke sposobnosti policijskih službenika Jednice za podršku FUP-a, a koji su podbacili u svim mogućim segmentima. Zbog toga je odlučeno da se kompletna Jedinica za podršku FUP-a pošalje na obuku u Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a kako bi se pripadnici ove jedinice naučili osnovama neophodnim za vršenje poslova policijskih službenika.

Policajci primljeni na spornom konkursu FUP-a, koji je bio predmet interesovanja javnosti, ali i pravosudnih institucija, uključeni su u obuku iz oblasti opšte fizičke pripreme, sportskog borenja, gađanja, taktike, primjenjenog borenja i kondicionih vježbi i to kada se, nakon dolaska novog rukovodstva i sprovedenog testiranja, pokazalo da policajci ni 20 mjeseci od dana zaposlenja u FUP nisu fizički sposobni obavljati poslove policajaca.

Navodno, pripadnici Jedinice za podršku FUP-a nisu bili u stanju izdržati ni penjanje uz uže u trajanju od nekoliko sekudni, a sve je dokumentovano i snimcima.

“U toku trajanja obuke došlo je do lakše povrede jednog policijskog službenika koji je otpušten kući iz UKCS-a, a poslije su se na UKCS javila još dva policijska službenika kod kojih su nalazi uredni”, kaže nam drugi izvor.

Izvor kaže kako se trening završio oko 13 sati, a da su se mladi policajci na povrede žalili tek oko 16:00 sati.

“Riječ je o policijskim službenicima bliskim inspektoru Marinku Kosoriću koji je nedavno prebačen iz Jedinice za podršku FUP-a u Dežurni operativ FUP-a i koji snosi ponajveću odgovornost za to što su policajci godinu dana sjedili po kancelarijama umjesto da se obučavaju”, mišljenja je izvor.

Prema njegovim riječima, upravo je inspektor Kosorić instruirao dvojicu policijskih službenika da se jave ljekaru kako bi, zbog bijesa što je prebačen iz Jedinice za podršku FUP-a, stvorio sliku da se zlostavljaju „djeca“ koja duže od 20 mjeseci rade u FUP-u i koji bi trebali biti prvi na liniji odbrane.

Napomena, od FUP-a smo zatražili zvaničan stav o dešavanjima 30.10., a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Prema informacijama do kojih je došao portal Crna Hronika, Federalna uprava policije sprovest će istragu i utvrditi ko je kriv za stanje u Jedinici za podršku FUP-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija