Na sjednici Vijeća ministara BiH ni riječi o EU ni “evropskim” zakonima

Na sjednici Vijeća ministara BiH ni riječi o EU ni “evropskim” zakonima


Za određene ministre iz Vijeća ministara vrlo važno, dok na sjednici ni riječi niti o izvještaju niti su na stolu bili tzv. evropski zakoni

Iz Brisela danas stiže ispravka iz izvještaja o napretku BiH ka Evropskoj uniji. Tačnije, riječ je o formulaciji u kojoj se navodi kako će Evropska komisija “preporučiti” otvaranje pristupnih pregovora kada Bosna i Hercegovina ispuni uslove.

Za određene ministre iz Vijeća ministara vrlo važno, dok na sjednici ni riječi niti o izvještaju niti su na stolu bili tzv. evropski zakoni.

“Upotreba ‘preporučit će’ u ranijoj verziji izvještaja o BiH bila je greška”. Evropska komisija ‘preporučuje’ otvaranje pristupnih pregovora sa BiH kada se postigne neophodan nivo usklađenosti”, što je vrlo važno, poručuje šef bh. diplomatije Elmedin Konaković.

Potvrđeno: BiH nije ispunila ni osam uslova za “uslovni kandidatski status”

“Tek sad očekujemo konkretne instrukcije zapravo i jasnu definiciju šta to od kriterija nismo a trebali smo ispuniti, šta je to što nam treba da bismo pristupili određenim fondovima, znamo da je uslovno, znamo da je saglasnot za pregovore donesena uslovno, e sad čekamo da vidimo jasne uslove”, ističe Konakovi piše Una.

A navode da Republika Srpska zaustavlja put BiH ka Evropskoj uniji, ministri u Vijeću ministara iz tog entiteta odbijaju.

Sa jučerašnjim izvještajem, kažu, nismo ni upoznati.

“Ono što sam smatrao korisnim i važnim, značajnim i bitnim a to je da se upravo članovi Savjeta ministara informišu o izvještaju, o napretku, nismo imali priliku to danas da vidimo i cijenim da je to problem, mislim da bi to bila najznačajnija tema o kojoj bismo trebali da govorimo”, ističe Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

A nije se govorilo ni o tzv. evropskim zakonima. Ministri iz stranaka koalicije najavljuju nove razgovore.

“Ono što se očekuje od nas jeste Zakon o sudovima, odnosno Zakon o sudu BiH. Ja sljedeći tjedan ima sastanak predstavnicima Republike Srpske da vidimo i da usaglasimo konačno te stavove. Za sad, koliko vidim, sporno je i dalje sjedište, da li Istočno Sarajevo ili Banja Luka, da napravimo neki kompromis”, smatra Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

“Mislim da ta tri ključna zakona koja su sporna da se mogu dogovoriti u narednom periodu u vrlo kratkom roku, jer su ostala neka pitanja koja su moguća dogvoriti. Podsjetiti ću vas da Zakon o sudovima je sporna lokacija gdje će se nalaziti taj viši sud, i mislim da je to blizu dogovora i može se naći tu kompromis i da se to riješi”, kaže Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Blizu su, navodno, i dogovora o Zakonu o sukoba interesa i Zakonu o spriječavanu pranja novca.

Donošenjem ovakvih zakona, ministri su sigurni da bi i prije marta BiH mogla dobiti status kandidata.

“Mislim da čak i euroskeptici poput Milorada Dodika i cijele politike koja trenutno nameće taj skepticizam spram Evrope iz Republike Srpske, mislim da i oni razumiju to. Trenutno nema ništa bolje da se nudi od EU”, poručio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

A u međuvremenu su se oglasili i iz SDA. Poručuju, vladajuća koalicija nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uslova na evropskom putu. A neuspjeh, tvrde, pokušavaju prikriti spinovima i jezičkim vratolomijama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija