U BiH se pravi berza struje, uskoro će se njome moći trgovati kao dionicama

U BiH se pravi berza struje, uskoro će se njome moći trgovati kao dionicama


Bosna i Hercegovina, članica Energetske zajednice, planira uspostavu tržišta električne energije u sklopu ugovora o Energetskoj zajednici. Ovaj korak ima za cilj stvaranje učinkovitijeg sistema plasiranja električne energije i osiguranje boljeg pokrivanja manjkova, s naglaskom na većoj sigurnosti za krajnje potrošače.

Uz već postignute bilateralne sporazume, Bosna i Hercegovina se obvezala na razvoj veleprodajnog tržišta električne energije i njegovo povezivanje s susjednim tržištima kako bi se stvorilo regionalno tržište i dalje integriralo u europsko tržište električne energije.

U kontekstu liberalizacije tržišta, planira se uspostava burze električne energije koja bi omogućila transparentno, anonimno i sigurno plasiranje viškova i pokrivanje manjkova električne energije. Ovaj model trgovine trebao bi privući proizvođače, opskrbljivače i velike potrošače električne energije, stvarajući dinamično tržište.

Jedna od ključnih prednosti uvođenja burze je postavljanje referentne cijene električne energije, pružajući pouzdan tržišni signal za investitore. Osim toga, burza bi omogućila lakšu integraciju energije iz obnovljivih izvora, poboljšavajući likvidnost tržišta i pružajući podršku razvoju organiziranog tržišta električne energije.

Očekuje se da će berza električne energije olakšati upravljanje zagušenjima prijenosnog sustava te pridonijeti balansiranju obnovljivih izvora. S obzirom na planove za regionalno i europsko povezivanje, ovaj korak će dodatno osnažiti elektroenergetski sektor u Bosni i Hercegovini.

Iznoseći te korake, Bosna i Hercegovina stavlja se u red zemalja koje aktivno razvijaju i moderniziraju svoje tržište električne energije. Osim potencijalnih ekonomskih benefita, ova inicijativa također pridonosi regionalnoj energetskoj stabilnosti i jačanju pozicije zemlje u vremenima energetskih izazova na globalnom tržištu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija