Sve više škola zabranjuje mobitele: Djeca se više druže, manje je virtualnog nasilja…

Sve više škola zabranjuje mobitele: Djeca se više druže, manje je virtualnog nasilja…


Čeka se i podrška inicijativi u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jer predlagači smatraju da nikad nije rano učiti djecu da imaju snažnu volju

Vijeće roditelja i Učiteljsko vijeće Osnove škole Čerin kod Čitluka prošle sedmice su donijeli odluku o zabrani donošenja i upotrebe mobitela u ovoj školi. Ovo je još jedna škola u Federaciji BiH, gdje se samoinicijativno organizuju i bore protiv modernog zla u vidu neizbježnih uređaja i ovisnosti o internetu. U augustu su to učinili u Osnovnoj školi Bila iz Viteza, a u septembru u OŠ 25. novembar Velika Kladuša i to primjenom školskog Pravilnika o kućnom redu, na koji su se prethodnu školsku godinu privikavali.

– Najvažnije je da su nas roditelji podržali u provođenju Pravilnika, ne primjećujemo za sada da postoje ikakvi problemi, učenici se više druže i više su fokusirani na praćenje nastave, kazala nam je Veldina Alibegić, direktorica OŠ 25. novembar Velika Kladuša.

Direktor OŠ Čerin Pero Petrušić kazao je da su odluku o zabrani mobitela donijeli prvenstveno zbog virtualnog nasilja.

Početkom novembra zastupnica DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Marijana Hrvić-Šikuljak podnijela je inicijativu za izradu propisa kojim se zabranjuje upotreba mobitela na nastavi potaknuta upravo primjerima pojedinih škola u FBiH.

– Inicijativa je adresirana na federalno Ministarstvo obrazovanja, ali i na sva ministarstva u kantonima. Na nastavku sjednice ću iskoristiti pravo na poslaničko pitanje da urgiram kod institucija da nam se odgovori na inicijativu. Za sada imamo samo odgovor od Ministarstva obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona, iz kojeg kažu da inicijativu podržavaju i da je već nekoliko njihovih škola internim odlukama zabranilo mobitele, samo što bi i njima bilo lakše da imaju takve preporuke s federalnog nivoa, istakla je zastupnica Hrvić-Šikuljak.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija