Nezadovoljstvo poslodavaca u FBiH:  Rast cijena struje najavljuje potencijalni kolaps

Nezadovoljstvo poslodavaca u FBiH: Rast cijena struje najavljuje potencijalni kolaps


Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Vlade FBiH da ograniči rast cijena električne energije na 20 odsto za privredna društva. Ova odluka izaziva bojazan da će dovesti do pada privrednih aktivnosti u regiji.

Udruženje poslodavaca ističe da je u prethodne dvije godine cijena električne energije za privredna društva u FBiH već porasla za 44 odsto, te da će najnovijim ograničenjem rasta cijena poskupljenje dostići oko 72,8 odsto.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović, izjavio je da će primjena Zakona o električnoj energiji u FBiH rezultirati prelaskom mnogih privrednih društava sa javnog na tržišno snabdijevanje. Ovo će, prema njegovim riječima, dodatno povećati prihod “Elektroprivrede BiH” za između 25 i 28 miliona KM.

“Sve ovo očigledno nije dovoljno, pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prenijeti na teret privrede i građana”, izjavio je Smailbegović, dodajući da se privrednici u FBiH suočavaju s još jednim nepotrebnim nametom koji negativno utiče na poslovni ambijent.

Uprkos nezadovoljstvu, Udruženje poslodavaca FBiH pozdravlja dijelimično uvažavanje zahtjeva poslodavaca i sindikata iz realnog sektora od strane Vlade FBiH. Omogućena je isplata dvije prosječne plate zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine bez plaćanja poreza i doprinosa na tu isplatu.

Smailbegović je izrazio zadovoljstvo ovim rezultatom, ali je naglasio da bi bilo još bolje da se povećanje plata radnicima, kako su zahtijevali, ostvari tokom ove godine.

“Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tokom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plata radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa, realizovalo tokom ove godine, kako smo tražili”, rekao je Smailbegović.

Udruženje poziva sve članove, kao i poslodavce koji to nisu, da počnu sa isplatama neoporezivog dijela plate već u februaru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija