Povučen udžbenik istorije namijenjen učenicima četvrtih razreda

Povučen udžbenik istorije namijenjen učenicima četvrtih razreda


Ministarstvo nauke i obrazovanja odlučilo je povući iz kurikuluma izdanje “Zašto je istorija važna? 4” namijenjeno za učenike četvrtih razreda gimnazije, jer, kako tvrde, u pojedinim dijelovima sadrži netačne činjenice i pogrešna tumačenja koja se odnose na stvaranje moderne Hrvatske, višestranačja i posljednjeg rata koji Hrvati nazivaju “Domovinski”.

Udžbenik autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, objavljen od strane izdavačke kuće “Profil Klett”, povučen je nakon analize Agencije za udžbenike.

Ministarstvo ističe da udžbenik ne prati u potpunosti propisani kurikulum istorije te da ne doprinosi razvoju kritičkog mišljenja i aktivnog učenja.

Posebno se ističe da pojedini dijelovi udžbenika sadrže sugestivna pitanja i fotografije koje mogu navesti učenike na pogrešne zaključke.

Pored toga, ukazuje se na greške u prikazima istorijskih karata i nedovoljno adekvatno objašnjenje pojedinih primarnih istorijskih izvora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija