Značajan broj nezaposlenih žena na evidenciji

Značajan broj nezaposlenih žena na evidenciji


Prema statističkim podacima Kantonalne službe za zapošljavanje, situacija u vezi sa zapošljavanjem u Bosansko-Podrinjskom kantonu (BPK) Goražde u 2023. godini izgleda slično kao i prethodnih godina. Evidentirano je 2.779 nezaposlenih osoba do kraja novembra, od čega je 1.625 žena. Najviše nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, posebno ekonomske, mašinske, poljoprivredne i hemijske tehničare.

Direktor Službe za zapošljavanje, Emir Obarčanin, ističe da nema značajnih promjena u odnosu na prethodnu godinu te da je broj nezaposlenih ostao relativno stabilan. Dodaje da su neki ljudi pronašli zaposlenje, dok su drugi otišli raditi u inostranstvo, čime se broj nezaposlenih održava na sličnom nivou, s varijacijom od oko 100 osoba.

Otpuštanje radnika je uobičajeno, ali, kako navodi Obarčanin, to nije značajno uticalo na povećanje broja nezaposlenih. On ističe da poslodavci u BPK ostvaruju dobre poslovne rezultate u BiH, što doprinosi relativno stabilnom stanju na tržištu rada.

U ovoj godini, Služba je provela niz programa aktivne politike zapošljavanja i programe Federalnog zavoda za zapošljavanje, koristeći 2,4 miliona maraka. Kroz ove programe, zaposleno je 313 osoba, dok su 73 osobe pokrenule vlastiti biznis putem samozapošljavanja.

Obarčanin napominje da postoji obećanje od Federalnog zavoda za veći iznos sredstava u narednoj godini, što će omogućiti dodatno zapošljavanje i implementaciju programa. Služba planira realizaciju vlastitih programa stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije u 2024. godini.

Iako nisu zadovoljni rezultatima prošle godine, posebno zbog nedostatka zanimanja mladih nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom, planiraju uložiti 100 hiljada maraka u programe obrazovanja i osposobljavanja u narednoj godini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija