Tuzlanski kanton predvodi izvozni boom u FBiH

Tuzlanski kanton predvodi izvozni boom u FBiH


Uz 20% ukupnog izvoza Federacije Bosne i Hercegovine, Tuzlanski kanton ističe se kao ključna ekonomska snaga, pokazuje najnoviji pregled. Snažan rast izvoza, posebno u hemijskoj, elektro, metalnoj, drvnoj i automobilskoj industriji, postavlja ovu regiju u epicentar privrednog uspjeha.

Izvor napretka leži u iznimnoj pokrivenosti uvoza izvozom, koja sada premašuje 89%, nadmašujući prosjek Federacije i drugih kantona. Pomoćnica ministra privrede TK-a, Erna Kusturica, naglašava da je ova iznimno visoka pokrivenost ključna za smanjenje trgovinskog deficita i održavanje ekonomske stabilnosti.

Jedna od vodećih firmi u izvozu je Gikil, čiji proizvodi poput koksa, katrana i benzola osvajaju tržište Srbije, Italije, Turske, Njemačke i Češke. Planirana ulaganja u proširenje kapaciteta potvrđuju odlučnost o daljnjem rastu.

Usprkos ovom uspjehu, izazovi proizlaze iz preferencije potrošača za strane proizvode, posebno u prehrambenoj industriji. Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK-a, ističe potrebu za jačanjem domaće proizvodnje hrane i pića, nudeći kvalitetne alternative uvozu.

Iako domaća poljoprivreda trenutno ne zadovoljava potražnju, ekonomski analitičar Admir Čavalić ukazuje na važnost strateškog marketinga i izgradnje prepoznatljivosti kako bi domaći proizvodi lakše pronašli put do potrošača.

Na kraju, iako Tuzlanski kanton prednjači u izvozu električne energije, važno je naglasiti da se ti rezultati odnose na Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Očekuje se da će rješavanje problema na graničnim prijelazima i infrastrukturni projekti poput brze ceste doprinijeti daljnjem poboljšanju izvoznog sektora regije, čime će privrednici i poljoprivrednici dobiti zasluženo priznanje za svoje napore.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija