Više stotina ljekara zatražilo ispis iz Ljekarske komore radi odlaska u inostranstvo: Adnan i Amila su jedni od njih

Više stotina ljekara zatražilo ispis iz Ljekarske komore radi odlaska u inostranstvo: Adnan i Amila su jedni od njih


Odlazi nam sve više ljekara, finansije nisu razlog

Vijest koja bi trebala više da nas zabrine od zapaljene retorike podjela je da je više od stotinu ljekara s područja Federacije Bosne i Hercegovine samo u 2022. godini zatražilo ispis iz Ljekarske komore radi odlaska u inostranstvo.

Tačnih podataka za 2023. godinu još nema, ali već se može naslutiti da se negativan trend nastavio.

U većini slučajeva kao razlog odlaska je to što ljekari više ne vide perspektivu u Bosni i Hercegovini. Mlađi se trude otići odmah po završetku studija, a u posljednje vrijeme odlaze i stariji ljekari specijalisti. Inače, u Bosni i Hercegovini su ljekari među onima koji najviše zarađuju, izuzmemo li političare i funkcionere, no nisu finansije ono što ih tjera.
U Bosni i Hercegovini nije imao priliku usavršavati se

Nakon što je shvatio da se u Evropi samo šest doktora bavi krvnim sudovima na mozgu, Adnan Mujanović je odlučio da bude sedmi. U Bosni i Hercegovini nije imao priliku usavršavati se na ovom polju, no u Švicarskoj je doktorirao uz punu stipendiju. Kada uporedi zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine i Švicarske, kaže da je u našoj zemlji najveća mana nedostatak strateškog okvira rada.

“Možemo vidjeti da u Švicarskoj, zahvaljujući postojanju strateškog okvira rada i različitih smjernica, rad je dosta olakšan – ne samo ljekarima i zdravstvenom osoblju nego i samim pacijentima jer svi uključeni u ovaj proces znaju u svakom trenutku koji je naredni korak koji pacijent mora poduzeti”, ističe Mujanović za Federalnu TV.

Adnan je otišao zbog ograničenja prilikom napredovanja u struci, no na stotine je mladih ljekara koji su otišli zbog gorućih problema u državi koji se preslikavaju i na zdravstvo.

Među njima je i Amila Kamberović Nurkanović. Nakon što je završila medicinu na Univerzitetu u Tuzli, otišla je u Njemačku, gdje je odmah dobila posao na odjelu za opću psihijatriju. Pitanje je kada bi u Bosni i Hercegovini odmah po završetku studija dobila takvu priliku.

“Mislim da mlade kolege napuštaju Bosnu i Hercegovinu zbog nestabilne političke situacije i zato što je u posljednje vrijeme postalo jako teško naći siguran posao”, kaže nam ona.
Mnogi ljekari napustili UKC Tuzla

Jedan od razloga ovakvog stanja je i što na vrijeme nisu planirane i provođene specijalizacije koje treba uskladiti sa savremenim kretanjima u medicini. Zbog toga su mnogi ljekari napustili i UKC Tuzla.

“Svakako zbog jednog velikog prostora kada naši ljekari nisu upućivani na specijalizacije i subspecijalizacije u eminentne zdravstvene ustanove, kako u Evropi tako i u svijetu”, navodi prof. dr. Denijal Tulumović, v. d. direktora UKC Tuzla.

Problem je primjetan i u domovima zdravlja. U Kantonu Sarajevo kažu da je nedostatak stručnog kadra postao hroničan problem.

“Ističemo da se u slučaju specijalista radi o visoko deficitarnom kadru na tržištu rada, te da je naša ustanova u prethodnom periodu u više navrata raspisivala javne oglase za popunu radnih mjesta na koje se niko nije javljao”, navode iz JU Dom zdravlja Kanton Sarajevo.

Tako se javlja i potreba za dopunskim radom ljekara, kao i povećanjem broja ugovora između ustanova koje su primorane da zbog nedostatka kadrova međusobno razmjenjuju ljekare. Time se povećava teret zdravstvenim radnicima, a liste čekanja sve su duže. I moglo bi biti sve gore s obzirom na to da osim onih koji su otišli – veliki je broj onih koji čekaju priliku da odu.

“Više od 100 ljekara s područja Federacije Bosne i Hercegovine samo u 2022. godini zatražilo je ispis iz Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine radi odlaska u Hrvatsku, Njemačku i zemlje Arapskog poluotoka. Uz to, određeni broj ljekara još je aktivno zaposlen u našoj zemlji, ali već duže vrijeme traži zaposlenje u inozemstvu”, ističu iz Ljekarske komore FBiH.
“Možda i ostanem”

U Tuzlanskom kantonu negativan trend vlasti pokušavaju spriječiti zapošljavanjem svih ljekara koji su na evidenciji nezaposlenih osoba. Tako bi od januara njih 106 trebalo biti raspoređeno u zdravstvenim ustanovama širom kantona. Među njima je i Amer Mulaosmanović, koji je Medicinski fakultet završio prije nešto više od godinu dana.

“Kao i svakog mladog doktora, raduje me ova odluka zato što steći ću neko iskustvo i moći ću da ostanem u svom kantonu i svom mjestu”, naglašava on.

No, ljekarima nije potreban samo posao nego i mogućnost napredovanja u struci. Već je jasno da je jedan od problema zbog kojeg su mnogi otišli izostanak u planiranju specijalizacija, što je pokazatelj nadležnima u kojem smjeru trebaju djelovati. Vrijeme da bude osigurana održivost i kvalitet u zdravstvu – koje je ogledalo jedne države – polako istječe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija