Kabiri: Čović je mudar političar i velika podrška. Cilj nam je stabilna i sigurna BiH

Kabiri: Čović je mudar političar i velika podrška. Cilj nam je stabilna i sigurna BiH


Kontroverzni biznismen Amir Gross Kabiri govorio je u opširnom intervjuu za hrvatske medije u kojem je govorio kako je došao u BiH, Zrinjskom, Benjamini Karić, Izraelu i Palestini, ali i Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Kabiri, koji je prije dvije godine preselio u Mostar, u žižu bh. javnosti došao je nakon poruka koje je uputio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

Vlasnik je mostarskog Aluminija, a sportskoj javnosti u BiH je poznat kao potpredsjednik i najveći pokrovitelj HŠK Zrinjski Mostar, ali i najbolje bh. plivačice Lane Pudar.

Milioner sa političkom podrškom: Ko je Amir Gross Kabiri koji prijeti gradonačelnici Sarajeva?

Težak je stotine miliona KM, a prema nekim izvorima, njegova imovina vrijedna je milijardu KM.

Prema podacima s web-stranice njegove grupacije posluje u Izraelu, BiH, Engleskoj, Francuskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Kini i Azerbajdžanu.

Prenosimo dijelove intervjua bitne za bh. javnost, a čitav možete pročitati na Index-u.

Slažete li se da je preseljenje u Mostar prilično neobična odluka za poslovnog čovjeka iz Izraela? Kako je došlo do te odluke?

“Kao poduzetnik uvijek sam tražio prilike u zemljama u razvoju s izgledima za rast, pa sam tako, kada se pojavila prilika za oživljavanje diva kao što je Aluminij, jednostavno donio poslovnu odluku da ga preuzmem. Bosna i Hercegovina je mjesto ogromnih potencijala, posebno sunčana i prekrasna Hercegovina”, kaže Kabiri.

Kabiri je proteklih sedmica nekoliko puta završio u regionalnim medijima zbog sukoba s Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva, koja ga je prijavila da joj je prijetio. Njezina prijava je odbačena, a Kabiri se na to, kaže, više ne želi osvrtati.

Čini se da u posljednje vrijeme niste u dobrim odnosima s političarima iz Sarajeva. Šta je s mostarskim političarima?

“Održavam pozitivan odnos sa svim političkim razinama i stranama u BiH. Jednostavno je normalno da se ne slažemo oko svega, to je suština demokratije. Možda imamo različite poglede na različite teme, i ponekad to može biti malo emotivno, ali na kraju svi imamo jedan cilj, a to je imati stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH”, kaže Kabiri.

Dosta se govori o vašim relacijama s Draganom Čovićem. Kakvi su vaši odnosi s njim?

“Predsjednik Čović uvijek je bio spreman na otvoren dijalog. S obzirom na to da je po struci inženjer i bio na visokim rukovodećim pozicijama, mogu reći da razumije izazove na čelu tvrtke kao što je Aluminij i utjecaj takvog poslovanja na gospodarstvo. Bio je i do sada je velika podrška.

Vjerujem da imamo isti glavni cilj, a to je zadržati što više obitelji na stabilnim radnim mjestima u Aluminiju i povećati radnu snagu naše obitelji Aluminij i drugih poduzeća u BiH, to je najvažnije.

Ovo je vrlo važno za mene kao stranog ulagača, imati takvu vrstu razumijevanja i podrške, kao i okruženje otvorenosti, što mi daje samopouzdanje da mogu nastaviti ulagati i stvarati rast. Predsjednik Čović do sada je učinio mnogo za Aluminij, a siguran sam da će tako i ubuduće. On je vrlo mudar političar i zbog toga ga jako poštujem”, tvrdi Kabiri.

Što je s bivšim radnicima Aluminija i dugovanjima prema Elektroprivredi?

To pitanje treba postaviti bivšoj upravi. Ti dugovi nemaju ništa s Aluminij Industries d.o.o.

Antisemitizam je u porastu širom svijeta. Osjećate li ga osobno sada, i jeste li ga osjećali u BiH prije sukoba u Izraelu?

“Uvijek sam ga osjećao, u gotovo svakoj zemlji u kojoj sam živio. Židovski narod ima snažnu naciju, državu Izrael, koja je jedna od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja na svijetu, i nemojte sumnjati, mi se nikoga ne bojimo. U posljednjih nekoliko tjedana osjećam puno mržnje, i biram riječi pažljivo, ali posljednji tjedni me samo motiviraju da radim bolje u svemu što radimo.

Želimo pokazati toj nekolicini antisemitskih pojedinaca što znači uspjeh.

U osnovi, mržnja, netrpeljivost i predrasude samo se hrane negativnošću. Pokušavam ostati iznad toga i raditi pozitivne stvari sa svim tim partnerima u BiH koji pozitivno razmišljaju i imaju pozitivan stav poput mene. Za one koji su antisemiti kažem da me mogu slobodno nastaviti mrziti, ali u osnovi su oni ti guraju cijelo društvo prema dolje”, rekao je Kabiri.

Čitav intervju pročitajte ovdje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija