SDA-ov političar Began Muhić pod istragom SIPA-e: “Kiriju od državnog stana stavljao u svoj džep”

SDA-ov političar Began Muhić pod istragom SIPA-e: “Kiriju od državnog stana stavljao u svoj džep”


Muhić, koji je kadar SDA, službeni automobil koristio je u privatne svrhe, a stan u vlasništvu DKP-a je izdavao i prisvajao novac od kirije

Bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić, dok je obavljao tu funkciju, više vremena provodio je u Živinicama nego u tom njemačkom gradu, a njegov nerad istražuje Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Pored toga, Muhić, koji je kadar SDA, službeni automobil koristio je u privatne svrhe, a stan u vlasništvu DKP-a je izdavao i prisvajao novac od kirije.

Kako piše “Glas Srpske”, iz dokumenta koji se nalaze u posjedu tog lista vidi se da je SIPA, po naredbi Tužilaštva BiH, zatražila od Ministarstva inostranih poslova (MIP) da im dostavi sve saglasnosti koje su dali Muhiću za napuštanje Njemačke u periodu obavljanja mandata generalnog konzula, odnosno od januara 2019. do 31. marta prošle godine.

“Muhić je napuštao Njemačku svakih 15 dana. Pola mandata proveo je u Živinicama. Odlazio je i u radne dane iz Štutgarta sa posla bez saglasnosti MIP. S druge strane, isplaćivana mu je plata kao da je bio na poslu, a bio je stotinama kilometara daleko od radnog mjesta. Svi zaposleni u Konzulatu u Štutgartu to mogu potvrditi”, tvrdi izvor iz MIP.

Pored toga, isti sagovornik navodi da je Muhić mimo zakona koristio službeni automobil u privatne svrhe.

“Čak su mnogi viđali njega, ali i njegove sinove po Tuzli i Živinicama kako voze automobil koji je u vlasništvu Konzulata”, tvrde isti izvori.

Naime, prema ugovoru o lizingu, “audi” Konzulata godišnje bi trebalo da pređe 20.000 kilometara, a Muhić je, navodno, taj broj i više nego duplo probio pa je “audi” za godinu prelazio i do 48.000 kilometara.

Pored toga, isti automobil imao je više kvarova usljed saobraćajki, o kojima izvještaj nije napravljen i proslijeđen MIP. Takođe, automobil nije vožen na popravke nakon svih saobraćajki i kvarova.

“Time je napravljena ozbiljna šteta budžetu BiH, za koju trenutno niko ne odgovara”, rekao je izvor iz MIP.

Navodi i da je Muhiću i te kako bila naklonjena bivša ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, zbog čega mu se žmurilo na sve greške i malverzacije koje je pravio u Konzulatu u Štutgartu.

“Za četiri godine mandata nije imao reviziju niti mu je dolazila inspekcija iz MIP da kontroliše njegov rad, a očigledno je trebalo”, naveo je sagovornik “Glasa Srpske” iz Sarajeva.

Pored nerada, ali i korišćenja službenog automobila u privatne svrhe, navodi se da je Muhić garsonjeru, odnosno stan koji je vlasništvo MIP u Štutgartu, odnosno BiH i Konzulata, jedno vrijeme izdavao i lično uzimao novac od kirije.

“Sve je to otkriveno kada je u taj stan u Štutgartu na rad poslat vozač iz Sarajeva. Sve se pokušava zataškati jer je Muhić bio jedan od miljenika bivše ministarke Turković”, zaključio je sagovornik iz MIP, prenosi “Glas Srpske”.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija