Rektor privatnog mostarskog univerziteta: Dokumentacija pripada prethodniku “CKM – Mostar”

Rektor privatnog mostarskog univerziteta: Dokumentacija pripada prethodniku “CKM – Mostar”


Nakon pretresa zgrade privatnog univerziteta Victoria Internacional University u Mostaru i izuzimanja dokumentacije od strane SIPA-e zbog sumnjivih diploma, v.d. rektora Asim Peco ističe da sporna dokumentacija ne pripada njihovoj visokoškolskoj ustanovi, već njenom prethodniku “CKM – Mostar”.

Peco pojašnjava da se radi o dokumentaciji CKM-a koja je bila na čuvanju u Victoria Internacional University, novouspostavljenom univerzitetu koji je preuzeo vlasništvo CKM-a kao pravni nasljednik, ali nema nikakve poveznice s “Union” univerzitetom. Dodaje da novoosnovani Victoria Univerzitet još nije izdao nijednu diplomu.

Rektoru Peci je važno naglasiti da dokumentacija izuzeta od strane SIPA-e ima memorandum CKM-a i nema veze s novoosnovanim Victoria Internacional University, gdje je CKM službeno izbrisan iz registra, a nova vlasnička struktura preuzela obaveze.

Peco izražava obvezu čuvanja dokumentacije CKM-a i ispunjavanja obaveza prema studentima koji su započeli studij na CKM-u, a nastavili na Victoria Internacional University. Ističe da dokumentacija koju je preuzeo CKM, na kojoj su potpisi nastavnika iz CKM-a, ne povezuje se s novim Victoria Univerzitetom.

Rektor Peco preuzima odgovornost za sve postupke od 2. oktobra, kada je preuzeo funkciju vršitelja dužnosti rektora na Victoria Internacional University. Poziva nadležne službe da istraže sve sumnje u dokumentaciji i ukoliko se otkriju nepravilnosti, odgovorne osobe trebaju snositi posljedice.

Ograđujući se od aktivnosti koje su se događale na CKM-u, Peco naglašava da je nakon preuzimanja vlasničke strukture došlo do potpune promjene kadrova, zadržavajući samo profesora Vladimira Šimovića iz Hrvatske. Peco želi osigurati javnost da novi Victoria Univerzitet nema nikakve veze sa spornom dokumentacijom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija