Pismo Konakoviću: Američki državni sekretar traži akciju u vezi s ključnim energetskim projektom

Pismo Konakoviću: Američki državni sekretar traži akciju u vezi s ključnim energetskim projektom


Američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedinu Konakoviću, u kojem izražava zabrinutost zbog kašnjenja u realizaciji projekta Južne interkonekcije. U pismu se naglašava važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i potrebu za ubrzanjem procesa.

Blinken poziva Konakovića da izvrši pritisak na lidera HDZ-a, Dragana Čovića, kako bi se ubrzao proces oko Južne interkonekcije. Američki državni sekretar ističe da je taj projekt ključan za energetsku sigurnost te da su stalna kašnjenja prijetnja njegovoj realizaciji.

Pismo također potiče na usvajanje zakona o Južnoj interkonekciji u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Blinken naglašava da BH-Gas, operator prijenosnog ssistema u Federaciji, treba implementirati projekt Južne interkonekcije kako bi osigurao energetsku sigurnost u toj regiji. Također se traži od BH-Gasa da provede potrebne reforme upravljanja kako bi jačao svoju ulogu i služio svim stanovnicima Federacije.

U pismu se izražava zabrinutost zbog opstrukcija Dragana Čovića u vezi s projektom, posebno njegovih zahtjeva za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji, što se smatra ekonomski neodrživim.

Ministar Konaković potvrdio je autentičnost pisma te izjavio da se slaže sa sadržajem te da će zajedno raditi na ubrzanju realizacije projekta Južne interkonekcije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija